Φήμες του Νηλ Σάιμον στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

Ένα ατέλειωτο παιχνίδι παρεξηγήσεων, αποκαλύψεων και ανατροπών, μια απολαυστική φαρσοκωμωδία.

Ο Τσάρλι Μπροκ γιορτάζει την δέκατη επέτειο γάμου με τη σύζυγό του και καλεί τους φίλους του στην έπαυλή του. Όταν οι προσκεκλημένοι τους φθάνουν στην έπαυλη, βρίσκουν τον οικοδεσπότη λιπόθυμο στο δωμάτιό του μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, τη γυναίκα του να απουσιάζει από το σπίτι και το αυτοκίνητο του στην είσοδο του σπιτιού ξεχαρβαλωμένο. Είναι έτσι ή μήπως τα φαινόμενα απατούν;

Η κατάσταση ξεφεύγει και γίνεται όλο και πιο αστεία όταν αρχίζουν να διαρρέουν διάφορες φήμες σ’ ένα ατελείωτο παιγνίδι παρεξηγήσεων, αποκαλύψεων και ανατροπών μιας και κανείς από τους καλεσμένους δεν θυμάται τι έχει πει σε ποιον και για ποιον και έτσι τρέχουν να συγκαλύψουν αυτά που είναι εκ του ηλίου φαεινότερα…

Ο κορυφαίος, πολυγραφότατος, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νηλ Σάιμον, θέλοντας να εκθέσει τις βλαβερές συνέπειες του κουτσομπολιού έγραψε το 1988 τη μοναδική του φαρσοκωμωδία, τις Φήμες.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές κωμωδίες Νηλ Σάιμον συγκαταλέγονται οι: Ξυπόλυτοι στο πάρκο (1963), Ένα αταίριαστο ζευγάρι (1965),Ξενοδοχείο Πλάζα (1968), Ο φυλακισμένος της δεύτερης λεωφόρου (1971), Δεύτερο κεφάλαιο (1977), Προς Μπρόντγουεϊ και Οι γυναίκες του Τζέικ (1990), κωμωδίες που έσπασαν ρεκόρ επαναλήψεων σημειώνοντας επιτυχία στις σκηνές όλου του κόσμου καθώς και σε κινηματογραφικές διασκευές. Πέρα από την περιγελαστική εμφάνιση των έργων και τις μοναδικές ατάκες, διακρίνει κανείς σε κάποιες κωμωδίες την ειλικρινή αναπαράσταση της δυστυχίας και των νευρώσεων του σύγχρονου ανθρώπου, του οποίου οι αξίες αμφισβητούνται εξαιτίας της εχθρικής κοινωνίας που τον αναγκάζει να συμβιβαστεί και να βάψει το πικρό τέλος με χρώματα ευτυχίας.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε το 1988 στο Broadhurst Theatre της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία Gene Saks. Στην Ελλάδα, παίχτηκε για πρώτη φορά τη θεατρική περίοδο 1989-1990 στο θέατρο Ιλίσια σε μετάφραση-διασκευή Νόνικας Γαληνέα-Γιώργου Κιμούλη και σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη. Στην Κύπρο παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 1990-1991 από την ΕΘΑΛ σε σκηνοθεσία Τάσου Αναστασίου.

Απόδοση: Βάσια Παναγοπούλου και Χρήστος Καρχαδάκης
Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοτσίκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μελίτα Κούτα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς
Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Κοτσίκος

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Έλενα Παπαδοπούλου (Κρις Γκόρμαν), Νεοκλής Νεοκλέους (Κεν Γκόρμαν), Έλενα Χριστοφή (Κλαιρ Γκαντζ), Σταύρος Λούρας (Λένυ Γκαντζ), Μιχάλης Μουστάκας (Έρνυ Κιούζακ), Ζωή Κυπριανού (Κούκη Κιούζακ), Ανδρέας Βασιλείου (Γκλεν Κούπερ), Ερμίνα Κυριαζή (Κάσυ Κούπερ), Γιώργος Μουαΐμης (Αστυνόμος Γουέλς)

Παραστάσεις
Λευκωσία:
Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
Επίσημη πρώτη:
Σάββατο 13 Μαρτίου
Τακτικές παραστάσεις:
κάθε Σάββατο & Κυριακή*
Πάφος:
Μαρκίδειο Θέατρο, Τετάρτη 21 Απριλίου
Λεμεσός:
Θέατρο Ριάλτο (
συνεργασία ΘΟΚ-Θέατρο Ριάλτο), Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Απριλίου
Παραλίμνι:
Αμφθιθέατρο Xenion High School, Τετάρτη 28 Απριλίου
Λάρνακα:
Δημοτικό Θέατρο, Τρίτη 4 Μαίου


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s