15χρονος Κύπριος στο πανεπιστήμιο

Στα 15 του χρόνια, μαθητής της Β’ Λυκείου του Βεργίνα Λάρνακας, εξασφάλισε θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Το… ταλέντο χρόνια δεν κοιτά!
Μιχάλης Λεοντίου Ψαρά 

15χρονος Κύπριος στο πανεπιστήμιο

Μόλις το περασμένο Σάββατο έκλεισε τα 16 του χρόνια. Είναι ο Μιχάλης Λεοντίου Ψαρά,  με καταγωγή από τη Λύση και την Ασσια, κάτοικος Καλού Χωριού Λάρνακας. Από νεαρής ηλικίας “βροντοφώναζε” στην οικογένεια και στον περίγυρό του ότι το ταλέντο στη ζωγραφική, ρέει άφθονο στις φλέβες του.

Δικαίως τον αποκαλούν «παιδί θαύμα» ή «νέο Πικάσο», αφού η πορεία του καταδεικνύει το σπουδαίο του ταλέντο στη ζωγραφική. Φαίνεται πως ο Μιχάλης έμαθε πρώτα να ζωγραφίζει κι έπειτα να μιλά.

Δείχνοντας από πολύ νωρίς την κλίση του στη ζωγραφική, άρχισε μαθήματα σε εργαστήρι στη Λάρνακα στα 7 του χρόνια ενώ, παράλληλα, έδειξε ότι είναι ένας νέος με λαμπρές προοπτικές αφού είναι άριστος μαθητής στο Λύκειο Βεργίνας, ένα σχολείο με παράδοση στους αριστεύσαντες.

«Οι γονείς μου με βοήθησαν πολύ, ιδιαίτερα ο πατέρας μου, Λεόντιος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Άσσια, όπου έζησε και εργάστηκε ο λαϊκός ζωγράφος Μιχάλης Κάσσιαλος»

 «Στα 15 μου, λόγω των μαθημάτων που επέλεξα να παρακολουθήσω στο σχολείο, αποφάσισα να σταματήσω τα μαθήματα στη ζωγραφική. Οι γονείς μου και οι καθηγητές με προέτρεψαν να δοκιμάσω να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών του Π. Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ως άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο. Στη Σχολή αυτή, δίνουν εξετάσεις άτομα 18 χρονών και άνω. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Έστειλα στη Σχολή σχέδια μου και το απολυτήριο του γυμνασίου. Εγκρίθηκαν και διαγωνίσθηκα», λέει.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μιχάλης έχοντας περάσει ολόκληρο το καλοκαίρι δουλεύοντας στα εργαστήρια ζωγραφικής, έδωσε εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, βγήκαν τον Οκτώβριο του 2011…
και πέτυχε…κάτι πρωτοφανές για τα κυπριακά χρονικά. Εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!
Ηταν ένας από τους 128 που πέρασαν τις εξετάσεις ανάμεσα σε 700 υποψήφιους!
Ο ίδιος, εκ φύσεως χαμηλών τόνων και συνεσταλμένος νέος, δεν έχει συνειδητοποιήσει το κατόρθωμά του, ενώ οι γονείς του δεν μπορούν να κρύψουν την περηφάνιά τους.
Ο διευθυντής του Λυκείου Βεργίνας, Χάρης Μασούρας, ανέφερε: “Το Λύκειο Βεργίνας και εγώ ως διευθυντής είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την επιτυχία του Μιχάλη. Είναι άριστος μαθητής και πάνω απ’ όλα μαθητής με ήθος. Σεμνός, ταπεινός, ευγενής.  Διακρίνεται για τις πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες που προβάλλει και το Λύκειο της Βεργίνας”
Ο κ. Μασούρας είπε ότι στα τριάντα χρόνια που ο ίδιος βρίσκεται στην εκπαίδευση, είναι η πρώτη φορά που 15χρονος μαθητής τυγχάνει τέτοιας καταξίωσης. Σε ένδειξη αναγνώρισης αυτής της διάκρισης, συνήλθε ο καθηγητικός σύλλογος που ενημερώθηκε και ο Μιχάλης έτυχε επαίνου από τον διευθυντή σε κοινή συγκέντρωση.
Οσο για το μέλλον του Μιχάλη, κατέχει πλέον τη θέση στο ΑΠΘ, αλλά ταυτόχρονα κυνηγά το όνειρο του να γίνει ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας. Το τι δρόμο θα ακολουθήσει θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όπως μας είπε ο πατέρας του Λεόντιος Ψαράς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί, θα φτάσει πολύ ψηλά. Τα συγχαρητήριά μας και εις Ανώτερα!


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s