Έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες στην Πλατεία Ελευθερίας

Οι μπουλντόζες έπιασαν για τα καλά δουλειά χθες στην πλατεία Ελευθερίας. Ο χώρος άρχισε σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται, ενώ χθες κόπηκαν και άλλα δέντρα για τις ανάγκες του νέου έργου.

Ο χώρος της πλατείας, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και δέκα μέρες για τους πεζούς και τα αυτοκίνητα, έχει μετατραπεί για τα καλά σε εργοτάξιο. Χθες αφαιρέθηκαν από την περιοχή και τα δύο περίπτερα τα οποία λειτουργούσαν στην πλατεία εδώ και μερικές δεκαετίες, ενώ οι μπουλντόζες άρχισαν τις εκσκαφές από την πλευρά που βρίσκεται ο Δημόσιος Κήπος. 

Ήδη από τις πρώτες εκσκαφές άρχισε να αποκαλύπτεται η πέτρινη γέφυρα η οποία είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, επί δημαρχίας Θεμιστοκλή Δέρβη. Η πέτρινη γέφυρα ήταν η πρώτη ουσιαστικά διαμόρφωση του χώρου πριν πάρει αργότερα τη μορφή του δρόμου, ο οποίος αρχικά ονομαζόταν πλατεία Μεταξά και μετά την τουρκική εισβολή μετονομάστηκε σε πλατεία Ελευθερίας. Η πέτρινη γέφυρα έγινε με στόχο την ένωση της εντός των τειχών πόλης με την εκτός των τειχών, μέσω του ανοίγματος που είχε διαμορφωθεί προηγουμένως στο τείχος, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, κυρίως των Βρετανών, οι οποίοι κατοικούσαν εντός των τειχών, όμως πολλοί αξιωματούχοι εργάζονταν στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονταν στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, δηλαδή στην περιοχή του παλιού ΓΣΠ. 

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές η κατασκευή τότε της πέτρινης γέφυρας είχε προκαλέσει την αντίδραση του Βρετανού προϊστάμενου του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος επεσήμανε την παρέμβαση που γινόταν στο τείχος.

Πέραν αυτών, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν ούτε και χθες από την κοπή κάποιων δέντρων για τις ανάγκες των εργασιών. Αντιδράσεις πολύ μεγαλύτερης έντασης υπήρξαν και πριν από δύο περίπου χρόνια όταν κόπηκε μεγαλύτερος αριθμός δέντρων. Η απάντηση του δήμου τότε, όπως και τώρα, ήταν ότι κόπηκε ο απαραίτητος αριθμός για τις ανάγκες των εργασιών, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα φυτευτεί μεγαλύτερος αριθμός δέντρων.

Οι εργασίες τις επόμενες μέρες θα συνεχίζονται πυρετωδώς, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός δώδεκα μηνών θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας πλατείας, ενώ ακολούθως θα ξεκινήσουν τα έργα για τη δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από τη λεωφόρο Ομήρου. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα κλείνουν περιστασιακά για μικρό χρονικό διάστημα γύρω δρόμοι για τις εργασίες μεταφοράς υπηρεσιών που ήταν εγκαταστημένα στο χώρο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s