8 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας!

Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, την τιμούν ! Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Κύπρου, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη.
«Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα ;» αναρωτιόμαστε και στις 8 Μαρτίου την τιμούμε με ξεχωριστό τρόπο. Οι γυναίκες στην Κύπρο έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν αλλά και να διασκεδάζουν. Έγινε, πλέον, «παράδοση» την «Μέρα της Γυναίκας» γυναικείες συντροφιές να επιλεγούν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο. Άλλωστε και η διασκέδαση είναι “γένους θηλυκού”.

Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.
Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών
Στις 8 Μάρτη :
· Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
· Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”. Για να εκφράσουμε “είπε” την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας”. Και ακόμα πρόσθεσε ότι, “την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα”.
· Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες!!

One thought on “8 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας!

 1. Εν έτει 2010, σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, και ενώ οι πλείστες εορτάζουσες στο Δυτικό Κόσμο θα τιμήσουν την ημέρα χορεύοντας επάνω σε τραπέζια, αλλού, σε λιγότερο προοδευτικές χώρες, η 8η Μαρτίου, δεν είναι παρά μια υπενθύμιση του καθημερινού Γολγοθά που βιώνουν.

  Στην Ινδία 5.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στο “βωμό” των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και της λογικής του παραλόγου.

  Μάλιστα είναι σύνηθες ακόμα, έμβρυα γένους θηλυκού, να αποβάλλονται για να σωθεί η οικογένεια και η κοινωνία απο το βάρος!

  Στο Μπαγκλαντές η “πρακτική” του να ρίχνει κάποιος οξύ στο πρόσωπο μιας γυναίκας είναι τόσο κοινή που διαθέτει το δικό της άρθρο στον ποινικό κώδικα.

  Στην Αίγυπτο, όπως και στη Σομαλία, τη Νιγηρία και την Ουγκάντα, όμως διαπράττεται ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα. Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, σε χωρίς αναισθητικό, σε κοινή θέα, με λεπίδες ξυραφιών!!!

  Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 80 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σ’ αυτή τη διαδικασία, με τη συγκατάθεση των δικών τους, που θεωρούν ότι έτσι τα κορίτσια θα διατηρήσουν την παρθενιά τους μέχρι το γάμο.

  Στο Πακιστάν, απαγορεύεται δια νόμου στις γυναίκες να εργαστούν ή και να μορφωθούν.

  Τους απαγορεύεται ακόμη να κυκλοφορήσουν εκτός σπίτιού χωρίς μπούρκα και χωρίς τη συνοδεία άντρα.

  Κι όσο για ιατρική περίθαλψη… απαγορεύεται να τις δει άντρας γιατρός.

  Σημειωταίο ότι γυναίκες γιατροί… δεν υπάρχουν!

  Ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες όμως τα δεδομένα σοκάρουν!

  Κάθε χρόνο μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες μία γυναίκα κακοποιείται σωματικά κάθε εννέα δευτερόλεπτα, 700.000 πέφτουν ετησίως θύματα βιασμού και 4.000 δολοφονούνται από το σύντροφό τους.

  Κάθε τρεις ημέρες μία γυναίκα δολοφονείται στη Βρετανία.

  Κάθε δέκα ημέρες μία γυναίκα κακοποιείται μέχρι θανάτου στη Σουηδία.

  Το πιο τραγικό όμως, είναι ότι τα στοιχεία αυτά προκλύπτουν από επίσημες καταγγελίες των γυναικών που κάποια στιγμή βρίκσουν τη δύναμη να σηκώσουν κεφάλι, συνεπώς οι πραγματικοί αριθμοί παραμένουν άγνωστοι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s