Γιατί ξυπνάμε πριν από το ξυπνητήρι;

Πολλοί έχουμε παρατηρήσει ότι ανεξαρτήτως από το τι ώρα πέφτουμε για ύπνο, κάθε πρωί ξυπνάμε την ίδια ώρα και συνήθως ελάχιστα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Επιστήμονες πιστεύουν πως…
ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα λόγω των βιορυθμών μας, δηλαδή του «εσωτερικού ρολογιού»του σώματος που ρυθμίζει τις βιολογικές μας λειτουργίες σε κάθε κύκλο 24 ωρών. Οι βιορυθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύπνου, είναι εσωτερικοί (δεν επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα) και ρυθμίζονται από τις καθημερινές και συνηθισμένες λειτουργίες του κάθε ανθρώπου.

Έτσι εξηγείται γιατί ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται την ίδια ώρα κάθε πρωί, το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί ξυπνάμε την ίδια ώρα.

Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ξυπνάμε ελάχιστα λεπτά πριν μας ξυπνήσει το ξυπνητήρι. Αυτό οφείλεται στο υποσυνείδητο. Προβλέπουμε την ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε κι αυτή η πρόβλεψη και προσμονή μάς κάνει να ξυπνάμε λίγο πιο πριν. Το πρωινό ξύπνημα και ο ήχος του ξυπνητηριού δημιουργούν ένταση, έτσι το υποσυνείδητο μας ξυπνάει λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι για να αποφύγουμε την ένταση.

Η θεωρία υποστηρίζει πως σκεφτόμαστε την ακριβή ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε και φανταζόμαστε τον εαυτό μας να ξυπνάει εκείνη την ώρα – το υποσυνείδητο, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του ύπνου μας αναλαμβάνει να μας ξυπνήσει την ώρα που πρέπει. Έρευνες δείχνουν αύξηση συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα όταν έχουμε αντίληψη της ώρας και γνωρίζουμε ότι το ξυπνητήρι έπρεπε να χτυπήσει. Αυτό προκαλείται από το υποσυνείδητο που προβλέπει την ώρα και προτρέπει το σώμα να ξυπνήσει φυσιολογικά.

Πηγή: aniwthoi.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s