Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια

Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκιαΒαρκάδα στις Πρέσπες με καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια – θα πραγματοποιούν σε ένα χρόνο οι τουρίστες της περιοχής, τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά.

Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από το Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από το Δήμο Λικένα της Αλβανίας. Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.

«Στόχος μάλιστα των δημοτικών αρχών είναι κάποια στιγμή τα καραβάκια αυτά να μην σταματούν στα εθνικά όρια κάθε χώρας αλλά να κινούνται σε όλη την επιφάνεια των Πρεσπών, καθώς τα φυσικά οικοσυστήματα δεν έχουν σύνορα» εξηγεί στο Αθναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες και για ένα ακόμη πρόγραμμα ελληνοαλβανικής συνεργασίας που έχει λάβει έγκριση και αφορά την ανάπτυξη ενός «τουριστικού πακέτου» που θα προβάλλει κάθε δυνατότητα τουριστικής εξόρμησης στις περιοχές γύρω από τις Πρέσπες και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πρεσπών προωθεί τέσσερις ακόμη προτάσεις για ένταξη στο Interreg που αφορούν τη συνεργασία με δήμους της ΠΓΔΜ. Οι προτάσεις προβλέπουν: 1) τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών στο ορεινό σύμπλεγμα που συνδέει τις δύο χώρες, 2) τη διατήρηση των πλίθινων παραδοσιακών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, 3) την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας από τουριστικές επιχειρήσεις και 4) την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα των γεωργικών κατασκευών και μηχανημάτων.

Πηγή: http://www.ikypros.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s