Η Αφροδίτη θα κάνει… βόλτα μπροστά από τον Ήλιο

Η Αφροδίτη θα κάνει… βόλτα μπροστά από τον Ήλιο

Ένα από τα σπανιότερα αστρονομικά φαινόμενο πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο Τετάρτη, το οποίο όμως μπορεί κάποιος να το παρατηρήσει μόνο με αστρονομικά τηλεσκόπια.

Ο πλανήτης Αφροδίτη θα διέλθει μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη μας, φάση η οποία θα επαναληφθεί ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, συγκεκριμένα το έτος 2117.

Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας διέλευσής της, «η Αφροδίτη μοιάζει με μια σκοτεινή κουκκίδα πάνω στην ηλιακή επιφάνεια», είπε στο Ρόιτερς ένας αστρονόμος που συνεργάζεται με το διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.

Το γεγονός αυτό, είπε ο επιστήμονας, μας γοητεύει, διότι «αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε άλλος ένας πλανήτης σε τροχιά σε άλλον ένα γαλαξία σε άλλη μια γωνιά του σύμπαντος. Ο Ήλιος μας είναι ένα ακόμα μεγάλο αστέρι», πρόσθεσε ο επιστήμονας και συγγραφέας Μαρκ Άντερσον.

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:09 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Θα διαρκέσει επί έξι ώρες και 40 λεπτά.

Θα είναι ορατό από πολλές ηπείρους (Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Αμερική) και στην Ανταρκτική, στην πληρότητά του, ή εν μέρει, μόνον η παρακολούθηση φαινομένου συνίσταται με να γίνει με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία.

Χάρη σε αυτά, θα γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη, η οποία είναι 100% πυκνότερη της γήινης και διακρίνεται για τις συχνές όξινες βροχές. Χάρη στη σπάνια διέλευση, θα επαναπροσδιοριστεί καλύτερα η απόσταση του Ηλίου απ τον πλανήτη μας και άλλους στο ηλιακό μας σύστημα, δηλώνουν επιστήμονες στο διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.

Οι επιστήμονες μελετούν ήδη τις εναλλαγές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, προσπαθώντας να αντιληφθούν, πώς ακριβώς συντελούνται οι αλλαγές στη γήινη.

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι 100 φορές πιο πυκνή από αυτή της Γης, με βασικό συστατικό το διοξείδιο του άνθρακα και σύννεφα θειικού οξέως που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιφάνειάς της στους 482 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ένα ανθρώπινο ον μεταφερόταν σε αυτό το περιβάλλον-κόλαση «πολύ γρήγορα θα ένοιωθε να διαλύεται, ασφυξία, πλήρη αφυδάτωση, να πιάνει φωτιά», εξήγησαν οι ίδιοι επιστήμονες.

Πηγή: newbomb.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s