Οστεοπόρωση

 Ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες

Είναι ύπουλη και σιωπηρή, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και απαιτεί γαλακτομικά και άσκηση για να μην εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματική, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο κάταγμα, ενώ πλήττει μία στις δυο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αν το πρόβλημα δεν προληφθεί, τη σκυτάλη παίρνει η φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να ξέρετε ότι ανήκετε στην ευπαθή ομάδα. Μπορείτε να το μάθετε με μία απλή εξέταση : αυτή της οστικής πυκνότητας. Την οποία και οφείλουν να κάνουν όλες οι γυναίκες στην ηλιακή γκάμα των 50 – 65 ετών, αλλά και οι άνδρες που διανύουν τη δεκαετία των 70.

Η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αποτελώντας την υπ΄ αριθμόν ένα αιτία για τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Ως εκ τούτου, απαιτεί προσοχή, πειθαρχία στη θεραπεία και, σαφώς, παρακολούθηση από ειδικούς.

Από τους παθόντες, μόνον το 10% επανακτά πλήρως την αρχική του κινητικότητα, δυσκολεύονται για παράδειγμα να ανεβούν σκάλες. Πολλές περιπτώσεις όμως δυστηχώς αποβαίνουν μοιραία. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν εμφανιστεί στην αγορά αποτελεσματικά φάρμακα που εμποδίζουν την περαιτέρω οστική απώλεια ενώ η έρευνα για φάρμακα νέου τύπου συνεχώς εξελίσσεται, γεννώντας ελπίδες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Advertisements

2 thoughts on “Οστεοπόρωση

  1. Πολύ όμορφο αφιέρωμα και μας αφορά ολες!Μπράβο ,αν μου επιτρέπετε θα το δανιστω για το φατσοβιβλίο μου!

    • Ευχαριστούμε πολύ Σταλαματία. Βεβαίως και αφορά όλες τις γυναίκες, και καλό θα ήταν να το προωθούμε για να το δούν όσο περισσότερα άτομα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s