Οι προβληματισμοί των νέων σήμερα

Η απαισιοδοξία των φοιτητών και το ”μαχαίρι” στα έξοδα

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων.
Οι βασικότεροι λόγοι ανασφάλειας, η ”δύσκολη” αγορά εργασίας, οι περικοπές στα βασικά έξοδα και η μετανάστευση.

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Κυπριων 20χρονων φοιτητών βιώνει μεγάλη πίεση και νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα μια μικρή μειόνοτητα θεωρεί βέβαιη τη μετανάστευσή.

Όσο για τις περικοπές ακόμη και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες (όπως από το φαγητό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), αυτές πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται είδηση…

Οι λόγοι ανασφάλειας

– Συγκεκριμένα, ο βασικός λόγος ανασφάλειας των νέων για το μέλλον πηγάζει από την αγορά εργασίας που μοιάζει με κινούμενη άμμο.Οι περισσότεροι  ανησυχούν λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά.

– Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους απολαβές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους, να επιλέξουν τον τόπο κατοικία τους και να αποκτήσουν οικογένεια και δική τους στέγη.

– Μερικοί άλλοι νιώθουν ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις σπουδές τους και την ψυχολογία τους. Επίσης, ένα ποσοστό 5,4% των φοιτητών λένε ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους.

– Από την άλλη, κάποιοι ήδη από τα 20 τους χρόνια το έχουν αποφασίσει ότι σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Θεωρείται  απίθανο…..; να….

*  η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος…να αναγκάσει τις οικογένειες, εκτός από τη λιτότητα, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να μετακομίσει σε οικονομικότερο σπίτι ή και στο χωριό, ή ακόμη να μετανάστευσουν στο εξωτερικό;

*  η οικονομική κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου… να επηρεάσει την ψυχολογία της οικογένειάς σας , ακόμη και να προκληθούν, εξ αυτού του λόγου, ένταση και συγκρούσεις μεταξύ των συγγενών σας;

* … να περικόψεται προσωπικά έξοδα, την ψυχαγωγία, τα ταξίδια, την αγορά ρούχων, το κομμωτήριο ή και δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και το γυμναστήριο στο άμεσο μέλλον;

* …να περικόψεται τα βασικά έξοδα (σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέρμανση);

Αρκετοί δυστηχώς έχουν ήδη….”καταντήσει” σε ένα ή περισσότερα από τα πιο πάνω.

Ήδη το μαύρο χρώμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης εξαπλώνεται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και στην κάθε οικογένεια. Όλοι λίγο πολύ άρχισαν να “μαζεύονται”!

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι επιπτώσεις αποτυπώνονται στους νέους, που ”είναι εκείνοι οι οποίοι θα συμβάλουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας”, και αυτοί που αποτελούν το μέλλον της Κύπρου.

ΑΡΑ αν θέλουμε ένα καλό μέλλον για όλους, πρέπει να μην μας παίρνει απο κάτω – υπομονή, ο κάθε ένας να κάνει τους υπολογισμούς του, να είμαστε λίγο συγκρατημένοι…και τα γεγονότα ας ευελπιστούμε ότι  θα διαφοροποιηθούν…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s