Συγκατοίκηση= συμβίωση με όλα της ζωής!

Σίγουρα πολλοί απο εσάς ξεκινήσατε την φοιτητική σας ζωή, μια νέα εμπειρία! Γεμάτη απο νέους ανθρώπους, αλλιώτικο τρόπο διαβάσματος, ξενύχτι, clubbing, φραπέδες, γέλια, έρωτες……

Και φυσικά για αρκετούς, μπήκε στη ζωή τους η λέξη ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ!

Αυτό πρέπει να το δείτε σαν πρόκληση….με ενθουσιασμό για μια νέα φίλη/ο, για μια καλή συμπαράσταση σε ώρα ανάγκης!
  • Είναι κρίμα να φτάσετε σε σημείο να αποζητάτε ησυχία γιατί ο/η συγκάτοικος σας, σας σπάει τα νεύρα!
  • Είναι κρίμα να φθάσετε σε σημείο να βαριέστε την ακαταστασία του, τα άπλυτα πιάτα του, και τους θορυβώδεις φίλους του!

Γι’ αυτό ακολουθήστε από την αρχή σωστούς κανόνες, με λογική συζήτηση-σε συνεργασία βέβαια με τον/την συγκάτοικο σας.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: 

1. Έχε τους φίλους κοντά και του εχθρούς πιο κοντα. Σε αυτή την περίπτωση, γνώρισε τον συγκάτοικο σου, μάθε τον, συζήτησε, υποχώρησε και ζήτα υποχωρήσεις, γίνε διπλωμάτης αλλά και κατανοητικός. Μιλήστε ειλικρινά μεταξύ σας! Όσο πιο νωρίς και ειλικρινά μοιραστείτε τα πράγματα που σας αρέσουν και σας ενοχλούν, τόσο καλύτερα θα συντονιστείτε και θα αποφύγετε προβλήματα.
Καλύτερο θα ήταν βέβαια η συζήτηση αυτή να γίνει πριν τη συγκατοίκηση, αλλά σε περίπτωση που δεν έγινε ποτέ δεν είναι αργά.

Επίσης σε αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να υπάρχουν ντροπές και «ευγένειες» για να μην κακοκαρδίσετε τον συγκάτοικό σας γιατί έτσι υποβιβάζετε τη δική σας θέση.

2. Αμοιβαίος σεβασμός, ειλικρίνεια, ψυχραιμία και Υπομονή! … η λύση δεν είναι τα αντίποινα και οι τσακωμοί, αλλά η υπομονή και ο λογικός διάλογος.  Ακόμα κι αν ο συγκάτοικος σας κάτι ξεχάσει ή παραβεί κάποιον κανόνα θα πρέπει ευγενικά να του το θυμίσετε και να λύσετε τη διαφορά σας.

3. Αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σε μια οποιαδήποτε περίπτωση συγκατοίκησης, αλλά και σχέση, πρέπει να μάθουν και οι δύο μεριές να υποχωρούν. Όπως όμως υποχωρείς, πρέπει να ξέρεις και πότε έχεις υποχωρήσει υπερβολικά και πρέπει να ζητάς και από τον άλλο να υποχωρήσει, αλλοιώς πάμε σε μια συμβίωση υπό πίεση η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύση σε μορφή καβγά και αποθημένων.

4. Θόρυβος; Δύο είναι οι λύσεις ωτοασπίδες για όσους τις ανέχοντε, αλλοιώς μουσική. Για μένα η μουσική χωρίς λόγια (πχ κλασσική) ή κάποια ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζω, είναι η ιδανική για να απομονώσω τον εξωτερικό ήχο και να συγκεντρωθώ. Τώρα για τον ύπνο … πρέπει να μπορείς να απαιτήσεις και λίγη ησυχία για την ξεκούραση σου!

5. Φιλίες! Δεν είναι και τόσο απλό να συγκατοικήσεις ακόμη και με τον/την κολλητό/ή σου. Πρέπει να γνωρίζεις και να είσαι έτοιμος/η να δεχτείς τον άλλο με τις ιδιοτροπίες του και όχι να έχεις επιλέξει κάποιον άγνωστο. Εάν είσαστε άγνωστοι/ες, καλύτερα να γνωριστείτε από την αρχή.
Αν είστε πρωτοετής και γνωριστήκατε μόλις με το άτομο που θα θέλατε να μοιραστείτε την ίδια στέγη, καλύτερα θα ήταν να περιμένατε λίγο ώστε να γνωριστείτε καλύτερα και να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Είναι προτιμότερο ο συγκάτοικός σας να είναι του ίδιου φύλου. 

6. Ξεκαθαρίστε από την αρχή τα οικονομικά θέματα. Ποιο μερίδιο ποιου εξόδου ανήκει σε ποιον, καθώς και πότε πληρώνετε τους λογαριασμούς και το ενοίκιο. Το καλύτερο είναι να πληρώνονται όλα δια δύο, κάθε αρχή του μήνα. Μην αφήνεται τους λογ/σμούς να προστίθενται.
(Μια έξτρα συμβουλή εδώ: να μπαίνει το μερίδιο για το ενοίκιο σας,  στην τράπεζα κάθε μήνα, εαν είναι δυνατό, έτσι ώστε να αποφεύγεται τα πολλά πάρε φερε με τον σπιτονοικοκύρη σας)
Επίσης ξεκαθαρίστε πώς θα πληρώνετε καθημερινά και τα τρέχοντα  έξοδα π.χ. σούπερ μάρκετ, μικρές ελλείψεις, ψιλικατζίδικο, γάλα κλπ.
Μια καλή σκέψη θα ήταν να βάζατε σε έναν κουμπαρά όλα τα ψιλά από ρέστα που θα συγκεντρώνατε για αυτά τα μικρά έξοδα, ακόμη και το delivery.

7. Απλοί κανόνες/συμφωνίες για τις δουλιές του σπιτιού. Θα πρέπει να έχετε οργανωθεί και να βάλετε κάποιους “κανόνες”, όπως το ζήτημα των πιάτων, τα μπάνια, τα ψώνια, τα υλικά στο ψυγείο, το απόρρητο του δωματίου αλλά και οι χρήσεις των κοινών χώρων από αυτούς και τις παρέες τους/σας. Μήν μάθετε ποτέ τον/την συγκάτοικο σας στα έτοιμα και καθαρά. Να ανεκτήτε την βρομιά μέχρι να ενδιαφερθεί να τα καθαρίσει.

8. Φίλοι/Φίλες, Γκόμενοι/Γκόμενες (ή μιτσιοί/μιτσιές)/ καπνιστές ή μη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε και το θέμα των φίλων και των ερωτικών συντρόφων, αφού σε κάποια στιγμή είναι πιθανόν να θέλουν να έρθουν από το σπίτι και κάποιοι να μείνουν.

9. Άντεξε!!! Σε περιπτώσεις που ο/η συγκάτοικος σου φένεται να συμπεριφέρεται αηδιαστικά, περίεργα ή απλά διαφορετικά σε σημείο που σε τρελένει, τότε θυμήσου ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και δεν μπορείς να περιμένεις από έναν άλλο να έχει τις ίδιες συνήθειες με σένα. Εκεί απλά άντεξε και το πολύ πολύ ζήτα ευγενικά να μην κάνει μπροστά σου κάποια πράγματα.

10. Σε περιπτώσεις μεγάλων διαφωνιών, θα πρότεινα ένα φίλο από κάθε μεριά για να στέκεται ως η φωνή της λογικής σε διαφωνίες που καταλήγουν σε τσακωμό.

11. Βάλτε κανόνες για την περίοδο της εξεταστικής. Εφόσον αυτή την περίοδο πρέπει να διαβάσετε, ξεκαθαρίστε τι θα πρέπει να αποφεύγει ο συγκάτοικος σας ώστε να μην γίνεται ενοχλητικός και να επιτυγχάνεται έτσι γόνιμα αυτός ο σκοπός. Εάν πάλι τσακώνεστε και είστε σε κρίσιμο σημείο, του εξαμήνου και δεν πιστεύετε πως θα μπορέσετε να τα βρείτε; Μετακομίστε για να ησυχάσετε και μην χαλάτε την καλή σας διάθεση.

12. Πρέπει να το δείτε σαν πρόκληση….για μια καλή συμπαράσταση σε ώρα ανάγκης, και κυρίως με ενθουσιασμό για μια νέα φίλη/ο, με γερά θεμέλια!

Καλή δοκιμή λοιπόν φίλοι μας, και να θυμάστε η συγκατοίκηση είναι αυτή που θα σας δώσει τα εφόδια, για να αντιμετωπίσετε την συμβίωση που απαιτεί η ζωή ολόκληρη!

Advertisements

One thought on “Συγκατοίκηση= συμβίωση με όλα της ζωής!

  1. “βράβευση τσι μέρας” για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
    Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση “ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ”.

    Καληνωρίσματα :[

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s