10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (4)

Πολλές προβλέψεις για το μέλλον στα ταξίδια, μπορεί να φαίνονται αστείες και υπερβολικές ή τουλάχιστον να αγνοούνται από πολλούς. Πόσο πιθανό είναι όμως να γίνουν πραγματικότητα;

Θα δούμε άραγε στο μέλλον ανελκυστήρες που πηγαίνουν στο διάστημα, πτήσεις όπου απαγορεύονται τα παιδιά και ιπτάμενα αυτοκίνητα ή όλα αυτά θα μείνουν στη σφαίρα της φαντασίας και των κινηματογραφικών ταινιών;

Όταν ο Karl Friedrich Benz -ο «πατέρας» του αυτοκινήτου- παρακολουθούσε το πρώτο από τα αυτοκίνητά του να συναρμολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να προβλέψει την Bugatti Veyron, το 2θέσιο σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων.

Έτσι και σήμερα, πολλές προβλέψεις για το μέλλον στα ταξίδια, μπορεί να φαίνονται αστείες και υπερβολικές ή τουλάχιστον να αγνοούνται από πολλούς.

Ακόμη κι αν σας μοιάζουν απίστευτες τώρα, ακολουθούν μερικές προβλέψεις που έχουν γίνει από τους ειδικούς, σχετικά με το μέλλον του ταξιδιού. Το CNNGO, εξετάζει πόσο πιθανή είναι καθεμιά από αυτές και διάφορα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο χώρο.

Τα τρένα Maglev θα αντικαταστήσουν τα αεροπορικά ταξίδια

Πιθανότητα: 99%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (7)

Το Maglev είναι ένα γιαπωνέζικο τρένο μαγνητικής αιώρησης που κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 500km/h, αιωρούμενο λίγο πάνω από τις ράγες του, με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Έχει προβλεφθεί ότι αυτό το μέσο μπορεί τελικά να ξεπεράσει το αεροπλάνο ως νούμερο 1 επιλογή μετακίνησης.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα τρένα υψηλής ταχύτητας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια, κερδίζοντας το 90% των ταξιδιών Λονδίνου-Παρισιού, το 80% των ταξιδιών Μιλάνου-Ρώμης και το 95% των ταξιδιών Παρισιού-Λυών. Περιμένουμε τα τρένα υψηλής ταχύτητας να έχουν μεγάλες επιπτώσεις και για τα ταξίδια στην Κίνα, αλλά όχι τόσο πολύ σε άλλες χώρες. Φαίνεται ότι οι αμφισβητίες ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε. Μια δεκαετία είναι ένα συντηρητικό χρονικό διάστημα.

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (5)

Τα διαβατήρια θα περάσουν στο παρελθόν

Πιθανότητα: 80%

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η φράση «Μπορώ να δω το διαβατήριό σας, παρακαλώ;», είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελεί σύντομα παρελθόν. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιπ και τα βιομετρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων θα μπορούσαν να καταστήσουν τα συμβατικά ταξιδιωτικά έγγραφα άχρηστα. Επιλεγμένα σημεία εισόδου και εξόδου σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογικά ενισχυμένες κάρτες ή ταυτότητες για τους ταξιδιώτες.

Το διάστημα θα γίνει προορισμός διακοπών

Πιθανότητα: 70%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (9)

Για τους πλούσιους, ένα ταξίδι στο διάστημα είναι ήδη εφικτό. Ο Ιταλο-Αμερικανός μεγιστάνας Dennis Tito, έγινε ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας», καταβάλλοντας 20 εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψει μαζί με τη ρωσική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2001.

Τώρα, εταιρείες όπως οι Virgin Galactic, XCOR Aerospace και Space Adventures, δίνουν την ευκαιρία και σε άλλους επίδοξους τουρίστες να ταξιδέψουν στο διάστημα. Ήδη δέχονται κρατήσεις για ένα ταξίδι κατά μήκος μιας υπο-τροχιακής πορείας τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής, 500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο διάστημα. Το εισιτήριο κοστίζει 200.000 δολάρια για μια θέση στο διαστημόπλοιο Virgin Galactic. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο διαστημικός τουρισμός θα καταστεί δυνατός στο μέλλον, αλλά μόνο για λίγους.

Τα αεροσκάφη θα ταξιδεύουν χωρίς χειριστή

Πιθανότητα: 60%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (3)

Πιθανόν να έχετε ακούσει για μη επανδρωμένα τρένα, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Ακούγεται σαν τρέλα, αλλά είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές ότι θα συμβεί σε 50 χρόνια.

Ισχυρίζονται ότι όταν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα γίνουν ευρέως διαδεδομένα, οι πολιτικές πτήσεις χωρίς χειριστές, θα γίνουν πραγματικότητα. Άλλοι πάλι δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία τόσο πολύ, αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη, όλα μπορούν να συμβούν.

Θα υπάρχει ξενοδοχείο στο διάστημα

Πιθανότητα: 50%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (6)

Εάν είστε από εκείνους που θα ταξιδέψουν στο διάστημα, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε ένα ξενοδοχείο, έτσι δεν είναι; Η ρωσική Orbital Technologies ( http://orbitaltechnologies.ru/ ), ισχυρίζεται ότι θα κατασκευάσει ένα διαστημικό ξενοδοχείο ή «Εμπορικό Διαστημικό Σταθμό» για τους πλούσιους τουρίστες του διαστήματος που είναι έτοιμοι να ξοδέψουν μια περιουσία για μερικές νύχτες στο διάστημα.

Το ξενοδοχείο –η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016- θα φιλοξενεί μόνο μέχρι επτά άτομα ταυτόχρονα και δε θα έχει… ντουζιέρες!

Τα αεροσκάφη θα έχουν διάφανες ατράκτους

Πιθανότητα: 40%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (2)

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, περιττό και λίγο τρομακτικό, αλλά η Airbus πέρυσι έδειξε πώς σχεδιάζει το αεροπλάνο του 2050.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν διάφανο το ανώτερο τμήμα της ατράκτου, τεχνολογία «holographic» για παιχνίδια και ιδιαίτερα καθίσματα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η διάφανη άτρακτος δεν είναι δυνατή, ενώ άλλοι τη φαντάζονται ως δημιουργία της Αpple με το όνομα iPlane!

Θα υπάρχουν ιπτάμενα αυτοκίνητα

Πιθανότητα: 40%

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (1)

Οι δρόμοι στη Γη θα μετατραπούν σε εναέριους; Αυτό ισχυρίζεται η αμερικανική εταιρεία Terrafugia ( http://www.terrafugia.com/ ), βασιζόμενη στο προϊόν της, Transition, ένα διπλής χρήσης, εναέριο όχημα- αεροπλάνο, που κοστίζει 279.000 δολάρια.

Η πρώτη παράδοση του οχήματος σε πελάτη, αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2012, αναφέρει η ιστοσελίδα της Terrafugia.

Ωραίο ακούγεται θεωρητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας θα ξοδέψουμε χρόνο, χρήματα και κόπο για να πάρουμε δίπλωμα πιλότου. Έτσι, οι ειδικοί δηλώνουν δύσπιστοι γι’ αυτήν την τεχνολογία.

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (10)

Ανελκυστήρες στο διάστημα

Πιθανότητα: 30%

Ένα λεπτό «συμβίωσης» μέσα στο ασανσέρ του γραφείου σας με το αφεντικό σας, σας φαίνεται «οδυνηρό»;

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι 36.000 χιλιομέτρων, για μία εβδομάδα, με ένα διαστημικό ασανσέρ; Αυτό ισχυρίζεται πως θα κάνει η γιαπωνέζικη εταιρεία Obayashi Corporation ( http://www.obayashi.co.jp/english/ ), το 2050.

Ο ανελκυστήρας θα μεταφέρει έως 30 άτομα στο ένα δέκατο της διαδρομής προς το φεγγάρι, θα ταξιδεύει με 200 χλμ. την ώρα και θα περιλαμβάνει μια πλατφόρμα για να θαυμάζει κανείς τη θέα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά μάλλον θα χρειαζόταν ένας δεύτερος Αϊνστάιν, για να προχωρήσει το θέμα προς υλοποίηση.

Πτήσεις όπου απαγορεύονται τα παιδιά

Πιθανότητα: 20%

Οι Malaysian Airlines, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι απαγορεύουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών από ένα τμήμα του στόλου της των A380. Τα παράπονα των επιβατών για τη γκρίνια και τις φωνές των μικρών ταξιδιωτών, οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, είχε απαγορεύσει νωρίτερα τα βρέφη από την First Class στα 747-400.

10 ταξιδιωτικές προβλέψεις και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν (8)

Αν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ενεργούν με αυτό τον τρόπο, ίσως μελλοντικά οι πτήσεις να γίνουν πιο ήσυχες. Οι ειδικοί πάντως δε συμμερίζονται αυτή την πρακτική, οπότε το θέμα ίσως να μην προχωρήσει ή να υπάρχουν και οι 2 επιλογές.

Τα αεροσκάφη θα τροφοδοτούνται από ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι

Πιθανότητα: 10%

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, «στοιχειώνουν» τα αεροπορικά ταξίδια, οπότε η ανάγκη για οικολογικές λύσεις είναι επιτακτική. Μία από τις προτάσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι η χρησιμοποίηση μαγειρικού λαδιού, αντί του καυσίμου. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες όπως οι Etihad, Lufthansa και KLM, πραγματοποιούν πτήσεις που λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συμβατικών καυσίμων και «βιοκαυασίμων». Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια.

Η παραγωγή βιοκαυσίμων βλάπτει τα τροπικά δάση, προκαλώντας εκπομπές που επιφέρουν κλιματική αλλαγή και επηρεάζοντας τις τιμές των τροφίμων. Οπότε μοιάζει με φαύλο κύκλο.

Πηγή: clickatlife.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s