Ο ατρόμητος Φέλιξ σπάζει το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση

Επιτυχές το ιστορικό άλμα του «Ατρόμητου Φέλιξ» (3)

Δείτε την εντυπωσιακή πτώση του “τρελού” Αυστριακού από την κάμερα που τοποθετήθηκε πάνω του.

Μετά από δυόμισι ώρες, το μπαλόνι με τον θαλαμίσκο που ανέβασε τον Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ στην στρατόσφαιρα, σταμάτησε την ανοδική του πορεία και αιωρείτο στα 39.000 μέτρα.

Για μισή ώρα ο Φέλιξ, σε επικοινωνία με το επιτελείο του στη Γη, ήλεγχε λεπτομερώς την check-list. Στη συνέχεια η πόρτα του θαλαμίσκου άνοιξε, ο “αστροναύτης” έμεινε για πέντε λεπτά στο σκαλοπάτι και στη συνέχεια πήδηξε στο κενό με ένα άλμα που έκοψε την ανάσα.

Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο 43χρονος Αυστριακός, Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ. Το άλμα του από αερόστατο, σε ύψος 39 χιλιομέτρων στην περιοχή του Νέου Μεξικού τον καθιστά επίσης τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο ρεκόρ όχι μόνο σε ταχύτητα αλλά και σε ύψος.

Να σημειωθεί ότι ο Μπάουμγκαρτνερ χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο του τα τελευταία 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα της πτώσης, η οποία κράτησε συνολικά 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα (από την ώρα που ο θαρραλέος Φέλιξ πήδηξε στο κενό από το αερόστατο).

Και μπορεί με τα κατορθώματα του να “έσπασε” κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ωστόσο ο χρόνος και η ταχύτητα που σημείωσε κατά την πτώση του μένει να μελετηθούν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής, προκειμένου ο Μπάουμγκαρτνερ να θεωρηθεί και επίσημα ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου πέφτοντας από τη Στρατόσφαιρα της γης.

  • Η NASA άλλωστε ζήτησε τα επίσημα στοιχεία για το άλμα που πέτυχε ο Μπάουμγκαρτνερ προκειμένου να μελετηθούν και θα χρησιμεύσουν στους αστροναύτες.

Πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά το επίτευγμα του στο Youtube ενώ το Facebook και το Twitter πήραν φωτιά παγκοσμίως.

Με 100 συνεργάτες στο πλευρό του και πέντε χρόνια προετοιμασίας, ο Μπάουμγκαρτνερ επεχείρησε κάτι που στο παρελθόν έχει στοιχίσει τη ζωή σε όσους προσπάθησαν να το καταφέρουν.

Μάλιστα, και η δική του απόπειρα κινδύνευσε να ματαιωθεί, λόγω βλάβης στο θερμαντήρα του κράνος του, που το έκανε να θαμπώνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών, στην αρχή του άλματος του, ο Φέλιξ πήρε λάθος θέση, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Στη συνέχεια ωστόσο, ο ίδιος, χάρη στην πείρα του από τα 2.500 και πλέον άλματα με αλεξίπτωτο, κατάφερε να διορθώσει τη στάση του σώματος του στον αέρα με αποτέλεσμα να πάνε όλα καλά.

Μια ειδική κάψουλα μετέφερε τον αλεξιπτωτιστή ως το σημείο απ’ όπου πήδηξε τελικά στο κενό. Για την πτώση του, ο Φέλιξ φορούσε ειδική στολή, παρόμοια με αυτή που σχεδιάζεται για τους αστροναύτες. Το γεγονός ότι τα κατάφερε να σπάσει τελικά το φράγμα του ήχου (με τελική ταχύτητα πτώσης 1.137 χλμ. την ώρα) αλλά και το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης σε ύψος, επιτρέπει στους ερευνητές να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με την κατασκευή ειδικών στολών για μεγάλες πτώσεις, αλλά και σχετικά με τον τρόπο χειρισμού επαγόντων περιστατικών εκκένωσης επανδρωμένων διαστημικών σκαφών, για όσο αυτά βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

  • Συνολικά, με το άλμα του, ο Μπαουμγκάρτνερ έσπασε άλλα τρία παγκόσμια ρεκόρ:

Πρώτον, αυτό του ύψους της μεγαλύτερης ελεύθερης πτώσης που έχει ποτέ επιχειρηθεί από άνθρωπο. Δεύτερον, αυτό της απόστασης για την πιο μεγάλη σε μήκος ελεύθερη πτώση. Kαι, τρίτον , ρεκόρ ύψους για το υψηλότερο σημείο στο οποίο μπορεί να ανέβει άνθρωπος με αερόστατο. Το προηγούμενο ρεκόρ έφτανε τα 34.800 μέτρα.

  • Τι είναι το Red Bull Stratos;

Μιλάμε για την επιχείρηση Red Bull Stratos. Πρόκειται για την προσπάθεια δηλαδή ενός ανθρώπου, του Felix Baumgartner, να ανέλθει σε ύψος 120 χιλιάδων ποδών με ένα “στρατοσφαιρικό” μπαλόνι και να κάνει ελεύθερη πτώση από εκεί με υπερηχητική ταχύτητα, πριν προσγειωθεί με ένα αλεξίπτωτο στο έδαφος.

Γιατί το κάνει αυτό; Θεωρητικά για να συλλεχθούν πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία. Αλλά και για να σπάσει μερικά ρεκόρ ελεύθερης πτώσης. Ρεκόρ που ανήκουν ως επί το πλείστον στον Joseph Kittinger, συνταξιούχο πλέον Αμερικανό πιλότο, ο οποίος μάλιστα μετέχει στην ομάδα που προετοιμάζει τον Felix για το άλμα.

  • Το χρονικό του άλματος

2005: Ο Felix Baumgartner και η Red Bull αποφασίζουν να σχεδιάσουν από κοινού ένα άλμα από την στρατόσφαιρα.

2007: Συγκεντρώνεται η ομάδα που θα οργανώσει το άλμα και ξεκινά ο σχεδιασμός της κάψουλας που θα μεταφέρει τον Baumgartner στο επιθυμητό ύψος.

2008: Ο μέχρι σήμερα κάτοχος του ρεκόρ υψηλότερης πτώσης, Joe Kittinger, γίνεται μέλος της ομάδας σχεδιασμού. Η εταιρεία David Clark συμφωνεί να παράγει για πρώτη φορά μια στολή για ένα μη-κυβερνητικό πρόγραμμα.

2009: Ο Baumgartner προπονείται για πρώτη φορά με διαστημική στολή και σε ύψος 27 χιλιάδων ποδών.

2010: Ο Felix παίρνει άδεια πτήσης για αερόστατο.

2011: Τεστάρεται η κάψουλα που θα μεταφέρει τον Felix. Ο ίδιος ξεκινά εντατική σωματική προπόνηση.

2012: Πραγματοποιείται δοκιμαστική πτήση της κάψουλας στο επιθυμητό ύψος. Ο Baumgartner πραγματοποιεί δύο δοκιμαστικές πτήσεις. Μία από τα 71 χιλιάδες πόδια και μία από τα 97 χιλιάδες πόδια. Και οι δύο είναι επιτυχημένες.

Ο 43χρονος αλεξιπτωτιστής έπεσε με υπερηχητική ταχύτητα προς την επιφάνεια της Γης στην έρημο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, πραγματοποιώντας ελεύθερη πτώση από ύψος 39,1 χιλιομέτρων αντί του αρχικού στόχου που ήταν τα 35,576 χιλιόμετρα. Στο ύψος αυτό έφτασε μέσα σε μια ειδική κάψουλα που ανυψώθηκε με ένα μπαλόνι γεμάτο με ήλιο, μετά από καθυστέρηση μερικών ωρών στην έναρξη της διαδικασίας εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Η ελεύθερη πτώση του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε 4 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα τα 1.137 χλμ. την ώρα!
Δείτε το άλμα που έγραψε ιστορία:

Πηγές: news247.gr, Otherside.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s