Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες.

Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη.
Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

Λέξη Φθινόπωρο προέρχεται από το ρήμα φθίνω και το ουσιαστικό οπώρα, επειδή αυτή την εποχή του έτους λιγοστεύουν τα οπωρικά (οι εδώδιμοι καρποί του δέντρου, τα φρούτα).

Όπως και ο Οκτώβριος, αναφέρεται ως Βροχάρης, για τις βροχές του, αλλά και Σποριάς, καθώς είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων.
Τυπική γιορτή της σποράς είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 του μηνός.

Σημαντικές γιορτές αυτού του μήνα είναι:
Του Ταξιάρχη και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στις 8 Νοεμβρίου, με μεγάλη πανήγυρη στη Σύμη, στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Ταυτόχρονα είναι και η γιορτή της Αεροπορίας, ενώ την 1 η του μηνός γιορτάζουν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, στις 9 ο Άγιος Νεκτάριος, στις 11 ο Άγιος Μηνάς, στις 14 του μήνα γιορτάζει ο Άγιος Φίλιππος, στις 15 αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων, στις 16 γιορτάζει ο Άγιος Ματθαίος, στις 19 ο Άγιος Βαρλαάμ, στις 21 τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 25 η Αγία Αικατερίνη, στις 26 ο Άγιος Στυλιανός και στις 30 ο Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος.

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, το γεγονός ότι στις 17 του Νοεμβρίου είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής απριλιανής δικτατορίας του 1967 και στις 25 του ίδιου μήνα εορτάζεται η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.

Είναι ο μήνας που ξεκινούν τα κρύα του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου. Οι καρέκλες στο Μαντράκι χάνουν τη νύχτα τους πιστούς του κι οι τελευταίοι εναπομείναντες αισθάνονται τεράστια την εγκατάλειψη, σαν να παρευρίσκονται σε μια παράσταση και είναι οι μόνοι θεατές, που από την έλλειψη κοινού αισθάνονται την αποτυχία της.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Νοέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας των εγκύων. Οι γυναίκες με έμβρυα στην κοιλιά συνήθως περιμένουν ως το Νοέμβριο για να γεννήσουν, γιατί σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, το Νο-έμβρυο που γεννιέται τον Νοέμβριο είναι πάντα υγιές.

Ο Νοέμβρης είναι και Κρασομήνας επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, αλλά και τρυγομήνας γιατί είναι ο μήνας του λιομαζώματος. Ουσιαστικά, με το Νοέμβριο τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές μέρες του χειμώνα, με τις βροχές και τις ατέλειωτες νύχτες.

https://i0.wp.com/img.youtube.com/vi/3zqf9SBjAPk/0.jpg

Καλό χειμώνα και ζεστό φίλοι μας…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s