Το Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη

Τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη τιμά σήμερα, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, η ελληνική σελίδα αναζήτησης της Google, αφού στο google doodle (εικόνα στην πρώτη σελίδα) εμφανίζεται ο Έλληνας ποιητής, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1911.

Τα Google Doodles είναι οι παραλλαγές του λογοτύπου της Google που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα για να τιμήσουν μια σημαντική προσωπικότητα ή να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της τεχνολογίας, του πολιτισμού και όχι μόνο.

Η ρήση του ποιητή

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη μέρα που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης.

Σήμερα, η Google αφιερώνει το λογότυπό της στον Οδυσσέα Ελύτη με ένα doodle στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος στη θέση του γράμματος “L” ενώ την θέση των δύο “ο” καταλαμβάνουν ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι και μια ελιά, παραπέμποντας στη ρήση του ποιητή: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη μέρα που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Ωστόσο, δεν έζησε πολύ την Κρήτη, αφού μόλις τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσιά του στον Πειραιά και η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30, διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα «’ξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος», «Προσανατολισμοί» κ.ά..

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει, ακόμα, μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s