Ανωνυμία ή οχι στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας;

Ενστάσεις στη ψήφιση πρότασης νόμου που καταργεί την ανωνυμία

Τη συζήτηση σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που καταργεί την ανωνυμία στις κάρτες προπληρωμένου χρόνου, συνέχισε  η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να καταθέτουν τις ενστάσεις τους στη ψήφιση της πρότασης επικαλούμενες μείωση των κερδών τους σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία.

Δηλώσεις Πρόεδρου της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου
Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, σύμφωνα με την πρόταση οι παροχείς τέτοιων υπηρεσιών θα έχουν υποχρέωση να συλλέγουν, να καταγράφουν και να αποθηκεύουν τα προσωπικά στοιχεία του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου.

Είπε ακόμη πως σκοπός της πρότασης αυτής είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων και η διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων και των πολιτών από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, αλλά και ο περιορισμός και η εξάλειψη του φαινομένου των ανώνυμων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες.
«Είχαμε το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά παράπονα για ενοχλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σήμερα ακούστηκαν οι όλων των εμπλεκομένων φορέων και των παροχέων οι οποίοι, όπως είπε, αντιδρούν στην ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου, και του Επιτρόπου Δεδομένων Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος, όπως είπε, έχει πει πως αν και εφόσον υιοθετηθεί τέτοια πρόταση θα πρέπει να περιοριστούν τα προσωπικά στοιχεία που θα συλλέγουν οι παροχείς, «δηλαδή θα πρέπει να συλλέγουν μόνο ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας».
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι παροχείς, η CYTA έχει 450 χιλιάδες συνδρομητές προπληρωμένης κάρτας κινητής τηλεφωνίας και 400 χιλιάδες με συμβόλαιο και η MTN 200 χιλιάδες χρήστες προπληρωμένης κάρτας.

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών αφού διαβουλευτεί με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
Ερωτηθείς αν έγιναν κάποιες έρευνες για τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο της Αστυνομίας από τη στιγμή που η κάρτα είναι προπληρωμένη και υπάρχει ανωνυμία. Άρα, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να εξετάσει, να διερευνήσει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την ανώνυμη κάρτα».

Δήλωσε ότι εκείνο που ωστόσο απασχολεί την Αστυνομία δεν είναι η ταλαιπωρία και οι παρενοχλήσεις, που είναι και αυτές σημαντικές, αλλά ο περιορισμός του εγκλήματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί, σε όλες τις εγκληματικές πράξεις υπάρχουν συνομιλίες των εγκληματικών στοιχείων μέσα από προπληρωμένες κάρτες.
Ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων η Αστυνομία διαπίστωσε πως υπήρχαν τηλεφωνήματα που έγιναν στα θύματα από τηλέφωνα με κάρτα προπληρωμένου χρόνου ,γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό αυτού που κρύβεται πίσω από αυτή την κάρτα, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου ο ισχυρισμός ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου θα βοηθήσει στο περιορισμό του εγκλήματος, είναι ουσιαστικός.

«Ήταν και είναι επιθυμία και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της Αστυνομίας να προχωρήσουμε με αυτή τη διευθέτηση», είπε.
Ανέφερε εξάλλου πως στις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα, όπως δεν υπάρχει και καμία οδηγία που να απαγορεύει ή να θέτει θέμα προσωπικών δεδομένων, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι εννιά χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει και υιοθετήσει με νόμο την ταυτοποίηση καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου.

Ερωτηθείς αν η διάθεση των καρτών αυτών στα περίπτερα θα τερματιστεί, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αν και εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, κάποιος ο οποίος εξασφαλίζει κάρτα από περίπτερο, θα είναι υπόχρεος να καταθέσει τα προσωπικά του στοιχεία στον παροχέα, προτού ενεργοποιήσει την κάρτα.

Δηλώσεις Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι από τη μια το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία νοιώθουν πολύ έντονα γι’ αυτό το νομοσχέδιο και υποστηρίζουν την προώθηση και ψήφιση του, ωστόσο από την άλλη οι παροχείς διαφωνούν και ο Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων εξέφρασε κάποιες ενστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η CYTA ανέφερε πως αν περάσει αυτή η νομοθεσία θα έχει ζημιά δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τα στοιχεία που έδωσε είναι ότι το 2011 έγιναν 900 καταγγελίες για ενοχλητικά τηλεφωνήματα, τα 172 από προπληρωμένη κάρτα (διακόπηκαν 140), ενώ το 2012 έγιναν μέχρι τώρα 696 καταγγελίες, τα 120 από προπληρωμένη κάρτα (διακόπηκαν 85).
Είπε ακόμη ότι ο εκπρόσωπος της MTN ανέφερε στη συνεδρία ότι σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης νόμου θα υπάρξει 50% μείωση στον τζίρο της εταιρείας.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στην εξιχνίαση των σοβαρών εγκλημάτων και θα πρέπει να μελετηθεί προσεχτικά, να συζητηθούν οι ενστάσεις που παρατέθηκαν και να προχωρήσουμε στην σοβαρή σκέψη για ψήφιση του», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Δηλώσεις Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής δήλωσε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και εις βάθος μελέτη της συγκεκριμένης πρότασης νόμου προτού η Βουλή προχωρήσει στην ψήφισή της.

Πρέπει, δήλωσε, «να μετρήσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά της συγκεκριμένης πρότασης προτού προχωρήσουμε στην ψήφιση της», προσθέτοντας ότι εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα με την άρση της ανωνυμίας. Από την άλλη, ωστόσο, είπε ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση της κατάστασης.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι με βάση το τι ισχύει σήμερα, οι δύο παροχείς έχουν τη δυνατότητα, όταν και εφόσον δεχθούν παράπονο ότι κάποιος δέχεται παρενοχλήσεις από καρτοτηλέφωνο, να γνωρίζουν τον αριθμό του τηλεφώνου και να ενημερώνουν το χρήση του καρτοτηλεφώνου ότι σε περίπτωση που εντός 48 ωρών δεν δώσει τα στοιχεία του η σύνδεση του θα διακοπεί.

Σε σχέση με το επιχείρημα ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα δοθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία να εξακριβώνει στοιχεία για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, είπε ότι όλοι είναι ευαίσθητοι σε αυτό τον τομέα, αλλά και πως ως ΑΚΕΛ είναι οι πρώτοι που θέλουν να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας.
Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι ακόμα και αν αρθεί η ανωνυμία στη χρήση των καρτών προπληρωμένου χρόνου, «τα εγκληματικά στοιχεία δεν θα χρησιμοποιούν πλέον το καρτοτηλέφωνο, αλλά θα προμηθευτούν κάρτες από άλλες χώρες».

«Η Κύπρος», ανέφερε, είναι σε περιαγωγή με 200 χώρες, μπορεί να πάρουν κάρτα από τα κατεχόμενα».
Άρα, είπε, «δεν λύνεται το πρόβλημα της εγκληματικότητας με αυτό τον τρόπο».

Τα σχόλια δικά σας!

Πηγή:http://www.cytoday.eu
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s