«Σημαντική ανακάλυψη» του Curiosity στον Άρη αποκαλύπτει επιστήμονας

Curiosity στον Άρη (1)

Το Curiosity φαίνεται πως έκανε μια αρκετά σημαντική ανακάλυψη στον Άρη, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξη ένας από τους επιστήμονες της αποστολής.

Θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε λίγες εβδομάδες ακόμα για να μάθουμε ακριβώς ποια είναι αυτή.

«Λαμβάνουμε συνέχεια δεδομένα από το SAM» είπε χτες ο επικεφαλής ερευνητής, John Grotzinger, στο National Public Radio, «δεδομένα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Αναφέρεται βέβαια στο «Sample Analysis at Mars» ένα όργανο που αναλαμβάνει την ανάλυση του εδάφους αναζητώντας στοιχεία που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής, όπως άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και υδρογόνο.

Ο επιστήμονας δήλωσε πως πρόσφατα, σε ανάλυση ενός δείγματος, τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι «συνταρακτικό», χωρίς όμως να αναφέρεται στην ανακάλυψη! Είπε απλά πως «τα δεδομένα αυτά είναι για το βιβλία της ιστορίας». Δεδομένης της λειτουργίας του SAM καθώς και των χαρακτηρισμών του Grotzinger, αρκετοί πιστεύουν πως η NASA βρήκε τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο.

Ο λόγος που δεν μαθαίνουμε ακόμα την ανακάλυψη των επιστημόνων είναι πολύ απλός και δεν έχει να κάνει με συγκαλύψεις και θεωρίες συνωμοσίας. Η ομάδα δεν θέλει να βρεθεί σε δύσκολη θέση και σκοπεύει να επαληθεύσει τα δεδομένα προτού προβεί σε μια τόσο σημαντική ανακοίνωση, ιδίως αν αυτή έχει να κάνει με την πιθανή ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Πριν από λίγο καιρό σε παρόμοια ανάλυση το SAM είχε ανακαλύψει μεθάνιο σε ένα δείγμα αέρα. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των επιστημόνων, προτίμησαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα προτού τα ανακοινώσουν και όντως, στην δεύτερη ανάλυση δεν υπήρχαν ίχνη μεθανίου. Το μεθάνιο είχε απλά μεταφερθεί μαζί με το rover από την Φλόριντα.

«Γνωρίζαμε από την αρχή αυτό το ρίσκο» είπε ο Grotzinger, «και έπρεπε να ξανακάνουμε την μέτρηση. Όταν την ξανακάναμε, κάθε ίχνος μεθανίου είχε εξαφανιστεί».

Ο Grotzinger εξήγησε πως θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ερευνών μέχρι ο ίδιος και η ομάδα του να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα πορίσματα τους. Δήλωσε ακόμα στο Space.com πως αυτό είναι πιθανό να γίνει στο επόμενο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσικής, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Curiosity στον Άρη (2)

Πηγή: newsbeast.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s