Πρωτόγνωρη ανεργία στην Κύπρο και έπονται χειρότερα

Σκούρα τα πράγματα…Πώς θα αντεπεξέλθουμε; Τι θα απογίνουμε τελικά;..Θα υπάρξουν δουλιές;

Εκτοξεύθηκαν στους 41.625 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Λευκωσία: Σε νούμερα πρωτόγνωρα για την Κύπρο ανήλθε ο αριθμός των ανέργων για το 2012 με τα πράγματα να προοιωνίζονται χειρότερα για το 2013. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο περσινός χρόνος έκλεισε τον Δεκέμβριο με 41.625 εγγεγραμμένους ανέργους και αύξηση 26,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ ο μέσος όρος των ανέργων του έτους ανήλθε σε 36.362 καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση 28,6%.

Το τραγικό είναι πως σχεδόν 5 χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εκτός εργασίας πέραν του ενός έτους, 11,5 χιλιάδες νέοι αναζητούν δουλειά και δεν βρίσκουν, ενώ ανάμεσα στους εγγεγραμμένους άνεργους βρίσκονται 10 χιλιάδες πτυχιούχοι. Στους πιο πάνω αριθμούς έρχονται ως καπέλο οι εκτιμήσεις Κυβέρνησης και Τρόικας για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας φέτος και οι εκτιμήσεις επιχειρηματιών και καταναλωτών όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκε.

Συγκεκριμένα, στις υπηρεσίες ο δείκτης σε σχέση με την αναμενόμενη απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες από το +2 το Δεκέμβριο του 2011 έπεσε στο -10 το Δεκέμβριο του 2012, στο λιανικό εμπόριο παραμένει στο -14 και τις κατασκευές στο -30, ενώ στη μεταποίηση έχασε 7 μονάδες και έπεσε στο -29. Με βάση τον κεντρικό δείκτη οικονομικού κλίματος οι οικονομικές προσδοκίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά ιστορικά επίπεδα εξαιτίας του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά, καθώς και της έλλειψης ρευστότητας.

Πηγή: philenews.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s