7 τρόποι για να MHΝ… κόβετε χρόνια από τη ζωή σας

7 τρόποι για να MHΝ...κόβετε χρόνια από τη ζωή σας (2)

Γυμναστική, περισσότερα λαχανικά και φρούτα, κανένα τσιγάρο και άλλες παρόμοιες παραινέσεις των ειδικών εγγυώνται έναν καλύτερο και πιο υγιή τρόπο ζωής, με σίγουρο αποτέλεσμα τη μακροζωία. Πόση ώρα …αφαιρούμε όμως από τη ζωή μας όταν δεν υπακούμε;

Με 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα, οι ειδικοί επιμένουν ότι κερδίζει ο καθένας 13,4 χρόνια ζωής. Ποιος είναι ο αντίκτυπος των καθημερινών δραστηριοτήτων σε …μικροζωές, δηλαδή σε διαστήματα μισής ώρας; Ο καθηγητής βιοστατικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, David Spiegelhalter, δημοσίευσε μία πολύ αναλυτική έρευνα που διευκρινίζει τα καλά και κακά… επακόλουθα όλων των δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιά, λένε οι γιατροί και δεν έχουν άδικο, αφού ένα αλκοολούχο ποτό σε καθημερινή βάση προσθέτει μισή ώρα ζωής. Ωστόσο, για κάθε επόμενο ποτό που θα καταναλώσετε στη συνέχεια αφαιρείτε 15 λεπτά ζωής. Με απλά μαθηματικά δηλαδή, αν κερδίσατε μισή ώρα με το πρώτο ποτό, την…χάσατε με τα δύο επόμενα.

Καφές

Ο καφές είναι αναπόσπαστή συνήθεια του πρωινού και όχι μόνο. Βέβαια, 2 με 3 κούπες καφέ τη μέρα ενδείκνυνται για να κερδίσετε μισή ώρα ζωής αλλά μην το παρακάνετε γιατί κάθε επόμενη κούπα, αρχίζει να μειώνει τα λεπτά και να αυξάνει τα..νεύρα.

7 τρόποι για να MHΝ...κόβετε χρόνια από τη ζωή σας (1)

Cardio

Τα πρώτα 20 λεπτά των ασκήσεων cardio σας χαρίζουν ευεξία, ανανέωση, μυϊκή δύναμη και μία ολόκληρη ώρα επιπλέον ζωής. Εάν μάλιστα συνεχίσετε, τότε για τα επόμενα 40 λεπτά άσκησης, κερδίζετε άλλη μισή ώρα.

Φρούτα και λαχανικά

Αν καταναλώνετε έως και πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα επιβραβεύετε τον εαυτό σας με 2 ώρες επιπλέον ζωής. Μάλιστα, αντίθετα με το αλκοόλ και τον καφέ, στην περίπτωση των φρούτων οι 2 ώρες είναι μόνο η αρχή, καθώς εδώ δεν ισχύει το «μέτρον άριστον» και όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό σας.

Τηλεόραση

Όσο κουρασμένοι και αν είστε γυρνώντας στο σπίτι, μην επιλέξετε να καθίσετε στον καναπέ σας και να παρακολουθήσετε τηλεόραση μέχρι να σας πάρει ο ύπνος. Εκτός από την αντιπαραγωγική και νωχελική διάθεση που θα αποκτήσετε, θα χάσετε και μισή ώρα ζωής παρακολουθώντας 2 ώρες τηλεόραση. Μην αυταπατάσθε όμως και αντί για την τηλεόραση ανοίξετε τον υπολογιστή σας, γιατί και εδώ την ίδια ώρα θα χάσετε.

7 τρόποι για να MHΝ...κόβετε χρόνια από τη ζωή σας (3)

Κόκκινο κρέας

Μπορεί το κόκκινο κρέας να θεωρείται αρκετά καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά δεν είναι και για …χόρταση. Κάθε μία μερίδα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε, χάνετε μισή ώρα ζωής, την οποία μπορείτε να αναπληρώσετε με φρούτα και λαχανικά, όμως.

Κάπνισμα

Δυστυχώς για τους καπνιστές, το τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως θετική πτυχή στη ζωή ενός ανθρώπου. Το αντίθετο μάλιστα, αφού με ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως, χάνετε όχι μία, όχι δύο αλλά πέντε ώρες ζωής. Με πιο απλά λόγια, το κάθε τσιγάρο που ανάβετε σας κοστίζει 15 ολόκληρα λεπτά ζωής.

Πηγή: clickatlife.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s