Σημαντικές ειδήσεις σήμερα 24/01/13

1. Μείωση 4% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Την αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων για τους μηνιαίους λογαριασμούς του μηνός Δεκεμβρίου 2012 και τους διμηνιαίους λογαριασμούς Ιανουαρίου 2013 από 7,9361 €σ/kWh σε 6,9719 €σ/kWh, διαφοροποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμας διευκρίνισε  ότι η μείωση αυτή αντιστοιχεί στο 4% πάνω στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους μηνιαίους καταναλωτές του Δεκεμβρίου 2012 και τους διμηνιαίους καταναλωτές του Ιανουαρίου 2013 οι λογαριασμοί των οποίων είχαν εκδοθεί και αποσταλεί πριν από την αλλαγή που επέβαλε η ΡΑΕΚ, θα γίνει διόρθωση των σχετικών ποσών και οι λογαριασμοί τους θα πιστωθούν με το ανάλογο ποσό που θα προκύψει.

Το ποσό πίστωσης θα γνωστοποιηθεί στους επηρεαζόμενους καταναλωτές είτε με την αποστολή αναλυτικής πιστωτικής σημείωσης είτε σαν διόρθωση στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με την ένδειξη:

– Διόρθωση Λογαριασμού – ποσό ΑΗΚ

– Διόρθωση Λογαριασμού – ποσό ΦΠΑ.

2. Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Κύπρου!

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν της τάξης των 3,4 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίηση χθες η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στο τέλος του τρίτου τριμήνου το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε σε 15,042 δισ. ευρώ ή 84,0% του ΑΕΠ. Το Β’ τρίμηνο το χρέος ανέρχονταν σε 14,823 δισ. ευρώ ή 82,8% του ΑΕΠ.

Η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.

3. Ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

To Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Παραμένει αδιευκρίνιστο αν το Αζερμπαϊτζάν (οι προτάσεις του οποίου απορρίφθηκαν) και το Πακιστάν που προεδρεύει του Σ.Α. θα υπερψηφίσουν το ψήφισμα, ή θα απόσχουν, όπως έπραξαν τον περασμένο Ιούλιο.

4. Προεδρικές εκλογές- πόσοι είναι οι εκλογείς του εξωτερικού;

Σε Αθήνα, Λονδίνο και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκλογέων του εξωτερικού, οι οποίοι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές σε 40 εκλογικά κέντρα σε διάφορες χώρες, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 14.427 πολίτες. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, το μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων συγκεντρώνει η Αθήνα, με τους εκλογείς να ανέρχονται σε 3.145, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε πέντε εκλογικά κέντρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s