ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΜΟΥΡΙΟΜΑΣΤΕ; αναρωτηθήκατε ποτέ;

Μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο: Όλοι οι μαθητές στην τάξη, η αυλή έξω άδεια, ο καθηγητής μιλά, μιλά, μιλά… κι εσείς τι κάνετε; Χασμουριέεεεστε…

Και σίγουρα μια από όλες εκείνες τις φορές που χασμουρηθήκατε στην τάξη εν ώρα μαθήματος θα διερωτηθήκατε τι είναι τελοσπάντων αυτό το χασμουρητό και γιατί να μην μπορείτε να το ελέγξετε… για να αποφύγετε έστω τις ενοχλητικές παρατηρήσεις των καθηγητών!

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που μας παρακινεί κάθε τόσο να ανοίγουμε διάπλατα το στόμα μας παίρνοντας μια ιδιαίτερα βαθιά εισπνοή, σε ρυθμό αρκετά αργό, ώστε να προλάβουν όλοι οι γύρω μας (προς δική μας “χαρά”) να μας θαυμάσουν με ανοικτό το στόμα! 

Μέχρι σήμερα, δεν ξέραμε γιατί μας πιάνει φαγούρα, γιατί ανατριχιάζουμε και γιατί χασμουριόμαστε.

Τώρα, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τα βιολογικά αίτια της ακατανίκητης επιθυμίας για ξύσιμο και του απότομου ηλεκτροσόκ που διαπερνά το σώμα μας, αλλά μάθαμε επιτέλους πού οφείλεται το ακούσιο όσο και διάπλατο άνοιγμα των σαγονιών.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι εκτός από σαφή ένδειξη κούρασης, νύστας ή βαρεμάρας, το χασμουρητό λειτουργεί ως θερμοστάτης του σώματος, αφού σκοπός του είναι να κρατήσει τον εγκέφαλο δροσερό.

O ανεμιστήρας του εγκεφάλου:

Όπως και οι υπολογιστές, ο εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία με τη σειρά της μειώνει την ικανότητά του να  επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Όταν, λοιπόν, η ζέστη αρχίζει να ανεβαίνει, το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει στο σώμα κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία στον εγκέφαλο.

Πειραματική δοκιμή σε δείγμα 160 εθελοντών στην Αριζόνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι  χασμουριούνται διπλάσιες φορές τον χειμώνα, όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους είναι υψηλότερη από το περιβάλλον γύρω τους. Όπως εξηγούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πρίνστον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το χασμουρητό δεν έχει κανένα όφελος αφού ο εισπνεόμενος αέρας είναι θερμότερος από το σώμα.

Η θερμοκρασία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστεί, τη θερμοκρασία και τον ρυθμό ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Andrew Gallup, ένας υπερβολικά ζεστός εγκέφαλος προκαλεί αίσθημα νύστας, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί χασμουριόμαστε όταν νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε.

«Όταν είσαι θερμότερος, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς κουρασμένος. Τη νύχτα, λίγο πριν κοιμηθείς, η θερμοκρασία του σώματός σου σκαρφαλώνει στο υψηλότερο σημείο της».

Άρα είναι καλό να χασμουριέστε…

Να σκέφτεστε ότι καθαρός αέρας, θα ξαλαφρώσει τον εγκέφαλο σας.

Φτάνει να μην ξεχνάτε…. να βάζετε μπροστά το χέρι σας, για να μην τυγχαίνετε οποιασδήποτε κοροϊδίας!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s