Η Σεξουαλική διέγερση προκαλέι φτέρνισμα!

Φτέρνισμα

Ο ρόλος του φτερνίσματος για όποιον είτε είναι κρυολογημένος είτε εισπνέει γύρη ή σκόνη, είναι εμφανής: απομακρύνονται τα υπαίτια μόρια που προκαλούν πρόβλημα.

https://i0.wp.com/oktv.gr/wp-content/uploads/2012/08/%CF%86%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1.jpg

Μερικοί άνθρωποι όμως φτερνίζονται για άλλους λόγους.

Περίπου 25% από εμάς φτερνίζεται όταν κοιτάζει ένα λαμπερό φως, ενώ υπάρχουν αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία για ανθρώπους που φτερνίζονται όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη στην «Επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής» (JRCM) αναφέρει το «πιθανώς όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο» του φτερνίσματος σε αντίδραση της σεξουαλικής διέγερσης.

Ο δρ Μαχμούντ Μπούτα από το Νοσοκομείο John Radcliffe, στην Οξφόρδη, περιέγραψε την περίπτωση ενός μεσήλικου άνδρα, ο οποίος φτερνιζόταν ανεξέλεγκτα κάθε φορά που σκεφτόταν το σεξ. Υπάρχουν επίσης αναφορές για άντρες που φταρνίζονται αμέσως μετά τον οργασμό.

Ο δρ Μπούτα πιστεύει πως αυτό οφείλεται σε κάτι σαν… βραχυκύκλωμα στα κυκλώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα οποία ελέγχουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και αντανακλαστικά όπως το φτέρνισμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το φτέρνισμα προκαλείται όταν διεγερθούν οι μεμβράνες της μύτης. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα της διέγερσης και δίνει σήμα στη μύτη, το στόμα και τον θώρακα να συσπαστούν για να δημιουργηθεί το φτάρνισμα. Υπάρχουν όμως και άλλα αντανακλαστικά, όπως η συστολή της ίριδας του ματιού όταν εκτεθεί στο λαμπερό φως. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να «βραχυκυκλώνουν» τα κυκλώματα των δύο αντανακλαστικών (δηλαδή του φτερνίσματος και της συστολής της ίριδας).

Τέτοιου είδους «βραχυκυκλώματα» μπορεί να ευθύνονται και για το οργασμικό φτέρνισμα.

Η λύση

https://i2.wp.com/content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20120112/engine/newego_LARGE_t_821_5844242_type12364.jpg

Η τοποθέτηση των δακτύλων κάτω από τη μύτη ή το τσίμπημα της μύτης μπορεί να καθυστερήσουν το φτάρνισμα, επειδή μπερδεύουν τα νευρικά ερεθίσματα από τη μύτη στον εγκέφαλο για λίγο, όμως, αφού τελικά το φτέρνισμα θα εκδηλωθεί…

Πηγή: otherside.gr

Βέβαια μην ξεχνάτε ότι το φτέρνισμα κάνει καλό, άρα μόνο σε  ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιείτε την πιο πάνω λύση!

Ένα παράδειγμα που πραγματικά είναι σοβαρό: Οδήγηση και φτέρνισμα

https://i0.wp.com/www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/Untitled-190137.jpg

Για την πρόκληση 2.500 ατυχημάτων την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενοχοποιούνται το φτέρνισμα, η αναζήτηση χαρτομάντιλου και το φύσημα της μύτης στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής αλυσίδας συνεργείων Halford Autocentres.

Ένα φτέρνισμα την ώρα που οδηγούμε σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μας και οδηγούμε στα τυφλά για περίπου δεκαπέντε μέτρα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αν σκεφτούμε ότι παράλληλα αναζητάμε χαρτομάντιλα και φυσάμε τη μύτη μας. 

Σύμφωνα με την έρευνα το 9% των οδηγών παραδέχεται ότι δεν πρόσεχε το δρόμο εξαιτίας ενός κρυολογήματος ή της γρίπης. Η οδήγηση ενώ είμαστε κρυολογημένοι θεωρείται ανεύθυνη συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς που μας συμβουλεύουν να μην πιάνουμε το τιμόνι όταν μας ταλαιπωρεί ένα σοβαρό κρύωμα.

Πηγή: ikypros.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s