Έφυγε ο Άντριου Άθενς, πιο φτωχός ο απόδημος ελληνισμός

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (1995 – 2006) και εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, Άντριου Άθενς.

 Έφυγε ο Άντριου Άθενς, πιο φτωχός ο απόδημος ελληνισμός

Ο Άντριου Άθενς γεννήθηκε στο Σικάγο το 1922 από Έλληνες μετανάστες και έλαβε μέρος ως λοχαγός του αμερικανικού πεζικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνοντας μετά το τέλος του τιμητικές διακρίσεις από τον αμερικανικό στρατό.

Το 1950 μπήκε στον επιχειρηματικό κόσμο ιδρύοντας τη Χαλυβουργία “Metron Steel Corporation”, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στη μεσοδυτική περιφέρεια. Ο εκλιπών ξεκίνησε νωρίς την ενασχόλησή του με τα κοινά της ομογένειας και διετέλεσε πρόεδρος και μέλος πολλών ομογενειακών οργανώσεων. Ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, της οποίας υπήρξε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του και υπήρξε εκ των συνιδρυτών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Άντριου Άθενς έλαβε περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις κυβερνήσεων, ορθόδοξων Πατριαρχείων, φιλανθρωπικών οργανισμών και παραγωγικών φορέων. Έργο ζωής και ανιδιοτελής προσφοράς αποτελεί το Hellenicare, ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997. Μέσω του προγράμματος έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες.

Πηγή: ιkypros.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s