“Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή”.

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/03/eoka1.jpg“Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή”. Ένας στοίχος γνωστός σε όλους μας αλλά και πολύ καθοριστικός για την Κύπρο μας, αφού την 1η Απριλίου το 1955 ξεκίνησε στην Κύπρο ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Αρχηγός του αγώνα ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής.

Μαχητές, όλος ο Κυπριακός λαός. Με πολλή πίστη και αγάπη για την πατρίδα μα πάνω απ’ όλα ζήλο για την ελευθερία ξεκίνησε ένας τετραετής αγώνας (1955-1959) ο οποίος χαρακτηρίστηκε από απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ο εξαναγκασμός των Άγγλων να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην Κύπρο. Σήμερα, τιμούμε την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που αγωνίστηκαν και θυσιάστικαν για την ελευθερία.

Οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι απαγχονισμοί και οι εξορίες ήταν μερικά από τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα που εφάρμοσαν οι Άγγλοι κατακτητές, χωρίς όμως να καταφέρουν να καθυποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας και να ανακόψουν την πορεία του προς την ελευθερία.

Τα Φυλακισμένα Μνήματα στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Untitled

Αγχόνη-Φυλακισμένα Μνήματα(© Αθηνά Κυριακίδου Χριστοφίδου 2010)

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και άλλα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου έγιναν πρότυπα αυτοθυσίας και ηρωισμού και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της κυπριακής ελευθερίας.

[Απαγχονισθέντες: Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Ανδρέας Παναγίδης, Ευαγόρας Παλλικαρίδης, Ιάκωβος Πατάτσος, Μιχάλης Καραολής, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης, Χαρίλαος Μιχαήλ.]

Ως αποτέλεσμα

του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1960 με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄.

Στη πενηντακοστή πορεία της η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε πολλές δυσκολίες και προβλήματα, με αποκορύφωμα την τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη ο λ

αός μας.

Βέβαια δεν ξεχνάμε την αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ήλιος», στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, που ορφάνεψε και ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες του πολύπαθου νησιού μας (121 νεκροί). Επίσης πως να ξεχάσουμε την πρόσφατη τραγωδία από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση«Ευάγγελος Φλωράκης», έχοντας απολογισμό 13 ανθρώπινες απώλειες  και 62 τραυματίες. Δυστυχώς οι δυκολίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την σοβαρή οικονομική κρίση που ταλανίζει το νησί μας.

Καθώς η μνήμη μας ταξιδεύει σήμερα στο ηρωικό έπος του 1955-59, τιμούμε τη θυσία των ηρώων μας και υποκλινόμαστε μπρος στο μεγαλείο του αγώνα που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του νησιού μας”.

Οι αγώνες αυτοί έγιναν απο άλλους για να είμαστε εμείς εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο..Οφείλουμε λοιπόν να μην απογοητευόμαστε και με δύναμη και πίστη να συνεχίσουμε τον αγώνα τους.. Για μια Κύπρο ισχυρή, ελεύθερη και ευημερούσα!

Καλή σας μέρα και Καλό μήνα, με χαμόγελα :)!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s