ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην τιμή του ρεύματος

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά στην Κύπρο, είναι οι ψηλότερες στην Ευρώπη, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Εurostat.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η τιμή των 100 Κwh ανέρχονταν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στην Κύπρο σε 29,1 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 19,7 ευρώ, στην Ευρωζώνη 20,6 ευρώ και στην Ελλάδα 14,2 ευρώ.

Η Eurostat μετέτρεψε τα ευρώ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), που είναι ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των τιμών, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το βιοτικό επίπεδο (μισθοί κλπ) κάθε χώρας, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρη σύγκριση των τιμών.

Από τον υπολογισμό αυτό που είναι άκρως αντιπροσωπευτικός προκύπτει ότι οι Κύπριοι πληρώνουν για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ένα ποσό που αντιστοιχεί 32,9 ΜΑΔ, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα ήταν η Γερμανία με 25,7 ΜΑΔ, και ακολουθούσαν η Ισπανία με 25,5 ΜΑΔ και η Πορτογαλία με 25 ΜΑΔ. Στην Ελλάδα ήταν 15,7 ΜΑΔ, στην ΕΕ 19,7 και στην Ευρωζώνη 19,9 ΜΑΔ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 φτάνοντας το 20,6%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 14,5%. Ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ ήταν 6,6% και στην Ευρωζώνη 6,1%.

(Πηγή φωτογραφίας: ikypros.com)

Αναφορικά με τις τιμές φυσικού αερίου, οι υψηλότερη στην ΕΕ καταγράφηκε στην Ελλάδα όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου ισοδύναμου με ενέργεια 100 Kwh, η τιμή συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας ανέρχεται σε 10,2 ευρώ. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 7,9 ευρώ και στην ΕΕ 7,2 ευρώ.

Σε ΜΑΔ, οι  Ελληνες πληρώνουν για κατανάλωση φυσικού αερίου ισοδύναμου με 100 Kwh το ποσό των 11,3 ΜΑΔ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 7,2 ΜΑΔ και στην Ευρωζώνη 7,6 ΜΑΔ.

Πηγή: cytoday.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s