Τελος εποχής για την ΕΡΤ


Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι η ίδρυση μίας νέα εταιρείας με προσωπικό 1.000 ατόμων, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ «χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης». «Η ΕΡΤ τελειώνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.  Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.
Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, με βίντεο που ετοίμασαν καλούν τους εργαζομένους απο όλους τους κλάδους, όλους τους συμβασιούχους και  όλους τους ανέργους να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τον αγώνα τους
Πόλεμος μηνυμάτων στο twitter

Οι δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ, με το επικείμενο “λουκέτο” στη δημόσια τηλεόραση, κυριάρχησαν πλήρως στο TL του Twitter, ένα μέσο άλλωστε το οποίο χρησιμοποιούν πρωτίστως δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Πολλοί από τους εργαζομένους στην ΕΡΤ χρησιμοποίησαν ως βήμα τους προσωπικούς λογαριασμούς τους, για να στείλουν μηνύματα σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τις εξελίξεις που τους αφορούν, και να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους για το μέλλον, ενώ στο Twitter “συναντήθηκαν” και οι απόψεις πολλών πολιτικών ή και επωνύμων, για την προοπτική να μπει προσωρινό ‘λουκέτο” στην κρατική τηλεόραση, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Πλήθος κόσμου και πολιτικών, έξω απο την ΕΡΤ

Πλήθος κόσμου και πολιτικών έχει μαζευτεί στο προαύλιο της ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του κρατικού καναλιού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν απευθύνει κάλεσμα στον απλό κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους και να κάνει διαδήλωση έξω από το ραδιομέγαρο, ενώ σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει συναυλία στήριξης.

ert syneleysi

ert syneleysi4

ert syneleysi maxomeni

Γενική απεργία ΜΜΕ για συμπαράσταση στην ΕΡΤ
Σε στάση εργασίας από τις 19:00 έως τις 01:00 σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ σαν μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του “λουκέτου” στην ΕΡΤ.

Η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου

Η είδηση της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ κάνει το γύρω του κόσμου.

Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press ανήρτησε σχετικό κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να γλιτώσει χρήματα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: «Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία».

Στη συνέχεια το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για την αναφορά του κ. Κεδίκογλου σχετικά με τους «θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης», ενώ επισημαίνει και τα όσα δήλωσε σχετικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων στον νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν έγινε λόγος για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν.

Την είδηση αναπαρήγαγε και το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το Foxnews, το Boston.com, το usnews.us, αλλά και μικρότερα μέσα όπως το anchoragedailynews.com και το alabamas13.com.

«Λόγω κρίσης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Πηγή: Sigmalive.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s