Απόψε η καλύτερη ευκαιρία παρακολούθησης των Περσείδων

Εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια»

Απόψε είναι η καλύτερη ευκαιρία παρακολούθησης της βροχής διαττόντων αστέρων, γνωστών ως Περσείδες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Φροντιστηρίων Φάκα.

Αστρονομική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας μεταξύ 21.00 – 23.30, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους διάττοντες αστέρες, και να δει με το τηλεσκόπιο διάφορα ουράνια σώματα.

Απόψε η καλύτερη ευκαιρία παρακολούθησης των Περσείδων

Το φαινόμενο άρχισε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου, όταν θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δύση της σελήνης στις 22.32 απόψε θα βοηθήσει το κοινό στην καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου.

«Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift – Turtle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια ακόμη φορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, και της Κύπρου, θα αποκορυφωθεί μια ακόμα εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες.

Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008 – 2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν το όνομά τους.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Πηγή: ikypros.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s