Από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια κινδυνεύουν οι σεκόγιες

 

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο μακρόβιους οργανισμούς του πλανήτη και φύεται αποκλειστικά στις δυτικές πλαγιές των βουνών της Σιέρα Νεβάδα. Οι γιγάντιες σεκόγιες, έμβλημα του πάρκου Γιοσέμιτι, έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν από την τερατώδη φωτιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια από τα μέσα Αυγούστου.

«Όλα τα φυτά και τα δέντρα του Γιοσέμιτι είναι σημαντικά, ωστόσο οι γιγάντιες σεκόγιες είναι άκρως σημαντικές ως τα σύμβολα του αμερικανικού Συστήματος Εθνικών Πάρκων» δήλωσε αργά το Σάββατο ο εκπρόσωπος του πάρκου Σκοτ Γκέντιμαν.

Οι φλόγες απείχαν εκείνη την ώρα περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από δύο συστάδες με γιγάντιες σεκόγιες, όπου οι πυροσβέστες καθαρίζουν τους ξερούς θάμνους και τοποθετούν λάστιχα ψεκασμού.

Η γιγάντια σεκόγια (Sequoiadendron giganteum), ένα είδος κωνοφόρου, είναι το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου κατά όγκο -ο κορμός μιας σεκόγιας με την ονομασία «Στρατηγός Σέρμαν» (ένθετη αριστερά) είχε μετρηθεί στον όγκο-ρεκόρ των 1487 κυβικών μέτρων.

Τρεις χιλιετίες μετά, τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου συνεχίζουν να μεγαλώνουν

Η σεκόγια επίσης ένα από τα ψηλότερα φυτά, με ύψος μέχρι 95 μέτρα, καθώς και ένα από τα μακροβιότερα, με το αρχαιότερο δείγμα να χρονολογείται σε περισσότερα από 3.500 χρόνια.

Η ειρωνεία είναι πάντως ότι το δάσος των γιγάντων χρειάζεται τη φωτιά για να επιζήσει: οι νεαρές σεκόγιες μπορούν να μεγαλώσουν μόνο στον άπλετο ήλιο και δεν έχουν καμία ελπίδα αν φυτρώσουν σε ένα πυκνό, ώριμο δάσος.

Στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής της η γιγάντια σεκόγια έχει προσαρμοστεί στις περιοδικές πυρκαγιές: μπορεί να αναβλαστήσει από τον καψαλισμένο κορμό της, ενώ η θερμότητα ξεραίνει τα κουκουνάρια της και τα αναγκάζει να τινάξουν τους σπόρους τους στο έδαφος.

Αν όμως καιγόταν, το δάσος σεκόγιας στο Γιοσέμιτι θα χρειαζόταν αιώνες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, για να επανέλθει στη σημερινή του κατάσταση.

Στην Καλιφόρνια φύεται ωστόσο και το το συγγενικό είδος κωνοφόρου Sequoia sempervirens, το οποίο θεωρείται το ψηλότερο του κόσμου.

Τα πρωτεία του ψηλότερου εν ζωή δέντρου ανήκουν τώρα σε μια Sequoia sempervirens με την ονομασία Υπερίων, η οποία φτάνει τα 115, 61 μέτρα.

Το ψηλότερο δέντρο όλων των εποχών ήταν ένας ευκάλυπτος Eucalyptus regnans στη Βικτόρια της Αυστραλίας που είχε κοπεί το 1871 ή το 1872 και μετρήθηκε στο έδαφος στα 132,6 μέτρα. Το ρεκόρ αυτό πάντως αμφισβητείται.

Συγκριτικά, ο Πύργος Αθηνών έχει ύψος 103 μέτρα και ο Λευκός Πύργος 34 μέτρα.

Πηγήin.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s