Βουβωνοκήλη: συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Εμφανίζεται ως ένα αθώο εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα που όμως μπορεί με τα χρόνια να διογκωθεί και να προκαλέσει προβλήματα. Δείτε, πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη.

Βουβωνοκήλη ονομάζεται η διόγκωση (μόρφωμα) που εμφανίζεται στο κάτω δεξί ή αριστερό πλάγιο τμήμα της κοιλιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα. Υπάρχει και η πιθανότητα να εμφανιστεί ταυτόχρονα και δεξιά και αριστερά (αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη).

Το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι συνήθως τμήμα εντέρου και περιτοναϊκού (ενδοκοιλιακού) λίπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει μέχρι και τμήμα της ουροδόχου κύστεως.

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή από τις υπόλοιπες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος σε ποσοστό περίπου 80%. Παρουσιάζεται στο 27% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού και στο 3% του γυναικείου.

Αίτια

– Ατελής σύγκλειση του βουβωνικού στομίου (μικρό στόμιο στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από το οποίο διέρχονται οι όρχεις στον άνδρα και ο σύνδεσμος της μήτρας στη γυναίκα).

– Διάταση του βουβωνικού στομίου.

– Χαλάρωση και αδυναμία των ιστών που καλύπτουν το στόμιο.

– Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, έντονη σωματική άσκηση.

Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν περισσότερο από ένα αίτια.

Συμπτώματα

– Χωρίς συμπτώματα (υπάρχει πιθανότητα μια μικρή κήλη να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια).

– Εμφάνιση διόγκωσης, μόνιμης ή διαλείπουσας, στο αντίστοιχο τμήμα της κοιλιακής χώρας.

– Ήπιος πόνος στην περιοχή.

– Αύξηση της έντασης του πόνου με την κίνηση ή το βήχα.

Η ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής σε συνδυασμό με αιφνίδιο έντονο πόνο είναι ένδειξη περίσφιξης της κήλης. Πρόκειται για επιπλοκή που χρήζει επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με την κλασσική χειρουργική όσο και με την λαπαροσκοπική.

Για την λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία ενώ για την ανοικτή μέθοδο (κλασσική χειρουργική) υπάρχει η δυνατότητα της επισκληριδίου ή της τοπικής αναισθησίας.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 – 60 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο 24 ώρες. Στο χειρουργείο γίνεται επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς, συρραφή του χάσματος και τοποθέτηση συνθετικού ή απορροφήσιμου πλέγματος.

Πλεονεκτήματα εφαρμογής πλέγματος

– Μείωση του ποσοστού επανεμφάνισης της κήλης.

– Ελαχιστοποίηση του μετ-εγχειρητικού πόνου.

– Γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

hermesh6.jpghermesh7.jpghermesh5.jpg

Του Ηλία Γκινοσάτη, Χειρουργού-Λαπαροσκόπου, παθήσεις κοιλιακής χώρας και παχυσαρκία και επιστημονικού συνεργάτη του http://www.iator.gr

Πηγή: clickatlife.gr

Μετεγχειρητική Περίοδος:
Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η επί μακρόν παραμονή του/της μετεγχειρητικού ασθενή στο κρεβάτι μείωνε τις πιθανότητες επιπλοκών αλλά και υποτροπής της κήλης. Πολυετείς διεθνές μελέτες έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μετεγχειρητική κινητοποίηση του/της ασθενούς πρέπει να γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, χωρίς φόβο ότι μπορεί να προκληθεί διάσπαση των ραμμάτων. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα πρέπει να γίνει η πρώτη αλλαγή του τραύματος μετά από 3 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα είναι επιθυμητό το τραύμα να μην έρθει σε επαφή με νερό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ειδικές αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Εφόσον η επούλωση είναι καλή, ο/η ασθενής μπορεί να βρέξει το τραύμα μετά από πέντε ημέρες.
Η τομή συγκλείνεται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Γίνεται ενδοδερμική ραφή (εσωτερική ραφή που δεν φαίνεται καθόλου στο δέρμα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο. Αυτή τεχνική εξασφαλίζει το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, καθώς πριν την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης γίνεται τοπική αναισθησία μακράς διάρκειας σε όλη την τραυματική επιφάνεια καθώς και στην χειρουργική τομή. Αν υπάρχουν ενοχλήσεις χορηγείται παυσίπονη αγωγή από το στόμα.

Η επιστροφή στις καθημερινές ενασχολήσεις στο σπίτι γίνεται μετά από 3 ημέρες, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες που επιφέρουν σωματικό πόνο. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 5-7 ημέρες, ενώ η επιστροφή στην εργασία, γίνεται μετά από 5-7 ημέρες (εξαρτάται από τον τύπο της εργασίας).

Μετεγχειρητικές Οδηγίες:

  • Ελαφρά δίαιτα τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο.
  • Μπορεί να χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής δια στόματος για λίγες ημέρες (συχνότερα σε χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης με πλέγμα).
  • Αποφυγή δυσκοιλιότητας (μπορεί να χρειαστεί η λήψη παραφινέλαιου).
  • Αποφυγή άρσης βάρους.
  • Αποφυγή γρήγορου και μεγάλου δρασκελισμού καθώς και το γρήγορο ανέβασμα σκαλοπατιών.

Του Γεώργιου Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD, Γενικός Χειρούργος

Πηγή: gfilippakis.g
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s