Θυμηθείτε απόψε να αλλάξετε τα ρολόγια σας!

Χειμερινή ώρα σε όλα τα μέλη της ΕΕ

Μία ώρα ύπνο κερδίζουμε απόψε, αφού ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου και μόλις οι δείκτες των ρολογιών δείξουν 04:00 ακριβώς, θα τους γυρίσουμε στις 03:00.

Στη χειμερινή ώρα θα πέρασουν και τα 27 κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Στην Πορτογαλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τα Κανάρια νησιά η χειμερινή ώρα είναι η «ώρα Γκρίνουϊτς».

Σς Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ελλάδα, και Κύπρο,  η «ώρα Γκρίνουϊτς» έπεται κατά δύο ώρες της δικής τους «χειμερινής ώρας».

Πρόκειται για μια «συνθήκη», που εφαρμόζεται από την εποχή του πετρελαϊκού σοκ του έτους 1973 και η οποία αποφασίστηκε τότε με στόχο την εξοικονόμηση της πολύ ακριβής ενέργειας.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει στην ΕΕ μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2013.

Πλήγμα για την υγεία πολιτών και την οικονομία χωρών η αλλαγή ώρας υποστηρίζουν Βρετανοί Ερευνητές

Το να γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω στις αρχές του χειμώνα όχι μόνο δεν μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά αντίθετα σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα και επιπλέον επιβαρύνει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, εκτιμούν Βρετανοί ερευνητές:

  • Αν η θερινή ώρα διατηρούνταν και τη χειμερινή περίοδο, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο χρόνο να λιάζονται και να παράγουν έτσι τη βιταμίνη D που χρειάζονται.
  • Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη πάσχει σήμερα από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία παράγεται στο δέρμα έπειτα από έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Ακόμα, το απογευματινό φως θα τόνωνε την ανθρώπινη ψυχολογία και θα ενθάρρυνε τον κόσμο να ασκείται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Οι ερευνητές επικαλούνται προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι και είναι πιο υγιείς τις μακρές, λαμπρές μέρες του καλοκαιριού, ενώ η διάθεση και οι υγεία φθίνουν το χειμώνα.

Οι πιο πάνω απόψεις πιστεύω είναι απόλυτα σωστές, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη Έρευνα που πρέπει να γίνει για τα δεδομένα της Κύπρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι απο αύριο και στο εξής οι Κύπριοι που ξυπνάνε πολύ νωρίς για την εργασία τους, θα ξυπνάνε με φώς. Και βέβαια … το αρνητικό είναι πως πλέον θα νυχτώνει νωρίτερα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s