28η Οκτωβρίου – Ξέρετε τι γιορτάζουμε αύριο;

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, μετά από εντολή του Μουσολίνι, μετέβη στην κατοικία του Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά και του απέδωσε τελεσίγραφο.

Σ’ αυτό ούτε λίγο – ούτε πολύ ο Ιταλός δικτάτορας  απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού σε διάφορα στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου.

Ο Ιωάννη Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο με την φράση “Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο!” και το περίφημο «ΟΧΙ».

Θέση που εξέφραζε  το αίσθημα όλων των Ελλήνων.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς  απευθύνεται στον Ελληνικό στρατό μέσω του ραδιοφώνου. Στο διάγγελμα αυτό λέει:

¨Η στιγμή υπέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησία της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμή της. ..Έλληνες τώρα θα αποδείξωμεν εαν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας..Όλον το έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την πατρίδαν, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.”

Λίγο πριν την λήξη του τελεσιγράφου οΙταλικός στρατός άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα. Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν τις 28ης Οκτωβρίου, που χαράκτηκε βαθεία στις ψυχές των Ελλήνων είναι το εξής:

” Αι Ιταλικαι στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν απο τις 05:30 ώρας της σήμερον τα ημήτερα τμήματα προκαταλήψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πάτριου εδάφους” Την Άνοιξη του 1941, στις 9 Μαρτίου ο Μουσολίνι ξεκινάει την “εαρινή επίθεση”.

Μετά από μεγάλη μάχη, η  δύναμη στις ψυχές του Ελληνικού λαού, και η σθεναρή τους άμυνα αναγκάζει τον Μουσολίνι να παραδεχτεί την ήττα της Ιταλίας στις 26 Μαρτίου 1941.

Κλείνοντας οφείλουμε να πούμε ότι η ελληνική νίκη, καθυστέρησε ή καλύτερα άλλαξε εντελώς το πρόγραμμα του Χίτλερ. Η Ελλάδα εκείνες τις σκοτεινές μέρες ήταν η μόνη χώρα που αντιστάθηκε στα σχέδια και στην τρέλα του Άξονα.

Αυτούς λοιπόν τους αγώνες που έδωσαν άλλοι για εμάς, για να ζούμε τώρα τον Ελληνισμό δεν πρέπει να τους ξεχνούμε.

Χρειάζεται να τους τιμάμε, και να κρατάμε αναμμένη την φλόγα της Ιστορίας μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s