Έξυπνοι τρόποι για να προφυλαχτείτε από τα μικρόβια του γυμναστηρίου

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποκάλυψε, πως το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου, που απαντάται συχνά σε νοσοκομεία και γηροκομεία, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στα γυμναστήρια.

Έξυπνοι τρόποι για να προφυλαχτείτε από τα μικρόβια του γυμναστηρίου

Φυσικά, οι ερευνητές ανέφεραν, πως ο σταφυλόκοκκος δεν είναι το μόνο μικρόβιο, που ανιχνεύεται σε χώρους άθλησης αλλά υπάρχουν και δεκάδες άλλα, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και αναπτύσσονται στο ζεστό και υγρό περιβάλλον των γυμναστηρίων .

Τόσο ο σταφυλόκοκκος όσο και άλλα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν με την κοινή χρήση εξοπλισμών γυμναστηρίου ή με τη δερματική επαφή. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ο κίνδυνος καραδοκεί στο γυμναστήριο, καθώς τα όργανα χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλούμενους καθημερινά χωρίς πρώτα να απολυμαίνονται και έτσι τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στις επιφάνειες των μηχανημάτων. Έτσι επειδή είναι λίγο δύσκολο και πρακτικά αδύνατο το να απαιτήσουμε να απολυμαίνονται τα όργανα γυμναστικής κάθε φορά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι, για να κρατήσουμε τα μικρόβια του γυμναστηρίου μακριά από την καθημερινότητά μας.

Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε τη δική μας πετσέτα, στην οποία θα ξαπλώνουμε πάνω στα ειδικά μηχανήματα αποφεύγοντας την άμεση επαφή του σώματός μας με τα όργανα γυμναστικής.

Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται συχνά και αμέσως μετά τις ασκήσεις να γίνεται ντους σε όλο το σώμα. Σε περιπτώσεις ασκήσεων, όπου απαιτείται ατομικό στρώμα (π.χ. γιόγκα), θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί το δικό μας στρωματάκι, το οποίο και θα πλένουμε συχνά.

Βασική πηγή μόλυνσης είναι και βρεγμένα ή υγρά πόδια. Προμηθευτείτε με σαγιονάρες και μην αποχωριστείτε ούτε μέσα στο ντους του γυμναστηρίου καθώς οι επιφάνειες της ντουζιέρας φιλοξενούν μια σειρά από επικίνδυνους μύκητες.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να σκουπίσετε το σώμα σας μετά το ντους με την πετσέτα που έχετε χρησιμοποιήσει για να σκουπίσετε τον ιδρώτα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης ή έχετε απλώσει πάνω στις επιφάνειες των μηχανημάτων, για να τα χρησιμοποιήσετε καθώς σίγουρα αποτελούν πηγή πολλαπλών μικροβίων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να έχουμε ανοιχτές πληγές στο σώμα μας γιατί αποτελούν μια εύκολη «δίοδο» για τα ύπουλα μικρόβια κάθε είδους. Οι πληγές, αμυχές ή τραυματισμοί, θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικούς αντιμικροβιακούς επιδέσμους και τσιρότα εμποδίζοντας έτσι κάθε πιθανή μόλυνση.

Από το Χάρη Κόγια,
Πηγή: endiaferonta.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s