Ως το 2050 το Facebook θα έχει 500 εκατομμύρια σελίδες νεκρών χρηστών

Ως το 2050 το Facebook θα έχει 500 εκατομμύρια σελίδες νεκρών χρηστών

Μετά το θάνατο του ανθρώπου το e-mail και οι λογαριασμοί του στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να ζουν επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Προς το παρόν, μετά το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου μόνο οι δαπανηρές αντιδικίες μπορεί να βοηθήσουν τους συγγενείς να προστατεύσουν τη μνήμη του νεκρού από τη βεβήλωση ή απλώς να τους δώσουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την εικονική του περιουσία.
Το 2004, οι γονείς του Αμερικανού στρατιώτη Τζάστιν ΄Ελσγουορθ, που σκοτώθηκε στο Ιράκ, απαίτησαν από την Yahoo να τους παραχωρήσει πρόσβαση στο e-mail του. Η εταιρεία αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο λογαριασμός είναι ιδιοκτησία της και επικαλέστηκε το απόρρητο της ιδιωτικής αλληλογραφίας. Οι γονείς κέρδισαν τη δίκη, αλλά το προηγούμενο αυτό δεν οδήγησε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη νομοθεσία.

Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, καταλαβαίνοντας ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των χρηστών θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων μεταξύ τους, δημιουργούν τα λεγόμενα Διαδικτυακά Γραφεία Κηδειών». Στην Ελβετία υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες για τη φύλαξη όλων των δεδομένων του χρήστη στο δικό του server. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται εφεδρικό αντίγραφο όλων των λογαριασμών του. Ο χρήστης υποδείχνει εκ των προτέρων τι θα κάνει η εταιρεία με αυτούς μετά το θάνατό τους.

Παρόλα αυτά, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και σε νομοθετικό επίπεδο, – θεωρεί ο Ούρβαν Παρφέντιεφ, ειδικός στον τομέα της Διαδικτυακής Τεχνολογίας.

« Οι κανόνες που διέπουν την κληρονομικότητα, είχαν διαμορφωθεί πριν από πολύ καιρό και ισχύουν από τους καιρούς του ρωμαϊκού δικαίου. Το Αστικό Δίκαιό μας ρυθμίζει ξεκάθαρα αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το νομικό καθεστώς του διαδικτυακού περιουσιακού στοιχείου του πολίτη».

Πηγή: techit.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s