Τερηδόνα- μπορεί να έχεις και να μην το γνωρίζεις! Επιφέρει σοβαρά προβλήματα..

Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούςπου υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού.

Αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η οδοντική τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν την έναρξη αλλά και το ρυθμό εξέλιξής της. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

 1. Τα βακτήρια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια (πλάκα)
 2. Η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών
 3. Η ανθεκτικότητα του ίδιου του δοντιού

Η τερηδόνα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και παιδιά και ενήλικες. Η τερηδόνα εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:

 • Τερηδόνα της μύλης: η πιο κοινή μορφή τερηδόνας που πλήττει παιδιά και ενήλικες και εμφανίζεται στις λείες επιφάνειες, στις μασητικές επιφάνειες και ανάμεσα στα δόντια.
 • Τερηδόνα των ριζών: καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα υποχωρούν και εκθέτουν τμήματα των δοντιών (ρίζα) που δεν καλύπτονται από σμάλτο (αδαμαντίνη), τα οποία και είναι περισσότερο ευάλωτα στην τερηδόνα.
 • Τερηδόνα των άκρων των παλιών σφραγισμάτων: εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.

Οι ενήλικες που πάσχουν από ξηροστομία κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από τερηδόνα. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, σε φάρμακα, σε ακτινοβολίες, σε χημειοθεραπείες και μπορεί να είναι προσωρινή (μέρες ή μήνες) ή χρόνια. Αυτό εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Η τερηδόνα απειλεί σοβαρά τα δόντια. Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοδοντική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού.

Πώς θα Εντοπίσω την Τερηδόνα;

Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πεί με ασφάλεια εάν έχετε τερηδόνα, γιατί η τερηδόνα στα αρχικά στάδια αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια των δοντιών. Αν τρώτε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, οι τροφές αυτές τροφοδοτούν τα βακτήρια της πλάκας, τα οποία παράγουν οξέα που καταστρέφουν τα δόντια αρχικά από μέσα (αρχόμενη τερηδόνα). Με το χρόνο καταστρέφεται και η εξωτερική επιφάνεια και δημιουργείται μια κοιλότητα.

Η τερηδόνα αναπτύσσεται συχνότερα στις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, ανάμεσα στα δόντια και στα όρια των ούλων. Ο καλύτερος τρόπος για να την εντοπίσετε πριν επιδεινωθεί, είναι να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για ελέγχους.

Πώς Μπορώ να Aποτρέψω την Τερηδόνα;

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και καθαρίζετέ τα με οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, για να απομακρύνετε την πλάκα που παγιδεύεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα όρια των ούλων.
 • Κάνετε συχνούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Η προληπτική φροντίδα σας απαλλάσσει από προβλήματα και αποτρέπει την επιδείνωσή τους.
 • Ακολουθείστε ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγετε τις ζαχαρούχες τροφές κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Όταν τρώτε ζαχαρούχες τροφές, προτιμήστε να τις τρώτε μαζί με τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα.
 • Χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού του στόματος που περιέχουν φθόριο.
 • Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την ανάγκη τοπικής εφαρμογής φθορίου (φθορίωσης) στο οδοντιατρείο.
Πηγή: colgateprofessional.gr / el.wikipedia.org
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s