Πώς Σχετίζεται Η Έλλειψη Της Βιταμίνης Β12 Με Την Τριχόπτωση

Η απώλεια των μαλλιών είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σήμερα, τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι η απώτερη συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης Β12, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 
Παρότι το σώμα χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12 σε καθημερινή βάση, ωστόσο δεν παύει να είναι μία απαραίτητη βιταμίνη, η οποία υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του σώματος. Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης, της πνευματικής σύγχυσης, της εξάντλησης ή της αναιμίας, αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος, με τον οποίο το σώμα σας δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12.

Γιατί χρειάζεται το σώμα τη βιταμίνη Β12; Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού όλων των κυττάρων του σώματος. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας αυτής της βιταμίνης για τον οργανισμό, το σώμα έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό ανακύκλωσής της, από άλλες πηγές στο σώμα μας, όπως είναι η χολή η οποία μπορεί να διατηρήσει αυτά τα αποθέματα μέχρι και έξι χρόνια.

Αφού λοιπόν το σώμα διαθέτει έναν τέτοιο αξιοθαύμαστο μηχανισμό ανακύκλωσης και αποθήκευσης της εν λόγω βιταμίνης, τότε πώς μπορεί να εκδηλωθεί η έλλειψή της;

Συνήθως, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έντερο ή το στομάχι. Τα υγιή σπλάγχνα του ανθρώπου περιέχουν ένα ένζυμο, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και η έλλειψη αυτού του ενζύμου είναι πιθανό οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης. Έτσι, ενώ το φαινόμενο της τριχόπτωσης μπορεί να είναι ένα ορατό σημάδι, ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά στον οργανισμό, ίσως να κρύβεται ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε και να θεραπεύσουμε.

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη αναιμία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης έλλειψης βιταμίνης Β12. Για αυτά τα άτομα, η απλή αύξηση της λήψης κατάλληλων τροφών ίσως να μην επαρκεί για να καταπολεμήσει το πρόβλημα της έλλειψης και οι ενέσεις βιταμίνης Β12 ίσως αποδειχθούν σωτήριες. Επιπλέον, όταν ένα άτομο φτάσει στην ηλικία των 50 ετών, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αφού το σώμα έχει πλέον αρχίσει να περιορίζει τις εκκρίσεις του, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το διαχωρισμό της βιταμίνης από τις πρωτεΐνες.

Εάν ο γιατρός σας αποφανθεί ότι η τριχόπτωση οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β12, τότε ίσως σας συμβουλέψει να αλλάξετε τη δίαιτά σας και να συμπεριλάβετε σε αυτήν συγκεκριμένες τροφές. Συνήθως, ως κύριες πηγές βιταμίνης Β12 θεωρούνται τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και αυτό δε φέρει αποτέλεσμα, τότε συνίσταται η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης.

Πηγή: el.shvoong.com

2 thoughts on “Πώς Σχετίζεται Η Έλλειψη Της Βιταμίνης Β12 Με Την Τριχόπτωση

  1. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 είναι και το Κόρντισεπς.

    Το Κόρντισεπς ανήκει στα φαρμακευτικά μανιτάρια και φύεται στα υψίπεδα της Κίνας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s