Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αδρανής για 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παραμένει αδρανής για 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί με την επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι πρώτες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν τον καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητες για δύο δεταετίες, μέχρι επιπρόσθετες βλάβες να ενεργοποιήσουν τη γρήγορη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης εμφανίζονται πολλές διαφορετικές γενετικές βλάβες σε ξεχωριστές περιοχές του καρκινικού όγκου. Σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές εξελίσσονται διαφορετικά μονοπάτια, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε όγκος είναι γενετικά μοναδικός.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα ανακάλυψη θα τους οδηγήσει σε νέες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης.

Τα δύο τρίτα των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όταν οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο, ενώ μόλις το ένα δέκατο από αυτούς επιβιώνει για πέντε τουλάχιστον χρόνια μετά τη διάγνωση.

«Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του πνεύμονα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, ενώ οι νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή του», δήλωσε ο δρ Τσαρλς Σουάντον, καθηγητής στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, του πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η νόσος θα τους επιτρέψει να προβλέπουν τα επόμενα της «βήματα».

Η μελέτη εξέτασε εφτά ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν καπνιστές, πρώην καπνιστές και άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα ευρήματα ανέδειξαν, επίσης, τον ρόλο που διαδραματίζει το κάπνισμα στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Πολλές από τις πρώιμες γενετικές βλαβες προκαλούνται από το κάπνισμα. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι βλάβες αυτές καθίστανται λιγότερο σημαντικές, ενώ η πλειοψηφία των βλαβών προκαλούνται πλέον από μια νέα διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία μεταλλάξεων εντός του όγκου. Η διαδικασία αυτή ελέγχεται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται APOBEC.

Η μεγάλη ποικιλία βλαβών που εντοπίστηκαν, εξηγεί γιατί οι στοχευμένες θεραπείες έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Όταν μια θεραπεία στοχεύει σε μια συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία που εντοπίζεται μετά από βιοψία, θα είναι αποτελεσματική μόνο όσον αφορά σε εκείνες τις περιοχές του όγκου που φέρουν την ανωμαλία, αφήνοντας  έξω άλλες περιοχές στις οποίες ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.

«Αυτή η έρευνα τονίζει την ανάγκη να βρεθούν καλύτεροι τρόποι για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, όταν αυτός βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης ενός μόνο μονοπατιού εξέλιξης», δήλωσε ο δρ Νικ Τζόουνς, επικεφαλής επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο, της Βρετανίας.

Το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο επιχορηγεί για αυτόν τον σκοπό μία έρευνα που ονομάζεται TRACERx, στην οποία συμμετέχουν 100 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και παρακολουθούνται καθώς η νόσος εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι καρκινικές μεταλλάξεις δημιουργούνται, προσαρμόζονται και καθίστανται ανθεκτικές στις θεραπείες.

Πηγή: cypriahealth.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s