Κόκκινο κρασί: 7 υγιεινοί λόγοι για να το αγαπήσετε

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έλεγε ότι «Το κρασί είναι η μόνιμη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει την ευτυχία μας» και δεδομένου ότι ευτυχία χωρίς υγεία δεν υφίσταται, ας δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού.

kokkino-krasi-7-ugieinoi-logoi-gia-na-to-agapisete

Μειώνει τη χοληστερίνη

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Μάλιστα, σε μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έπασχαν από χοληστερίνη και κατανάλωναν κόκκινο κρασί, παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα (χοληστερίνης) κατά 12%.

Αυτό που με απλά λόγια συμβαίνει, είναι ότι το κόκκινο κρασί εμποδίζει τα «περισσεύματα» της χοληστερίνης να κάθονται στα αρτηριακά τοιχώματα, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση σκληραίνουν, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια.

Προστατεύει την καρδιά

Οι πολυφαινόλες, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να παραμένουν ευέλικτα και να μειώνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης πήξης.

Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οι πολυφαινόλες αυτές μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την ασπιρίνη. Ωστόσο, προσοχή: η μεγάλη και χρόνια κατανάλωση οποιαδήποτε μορφής αλκοόλ καταστρέφει την καρδιά, ανεξάρτητα από τις όποιες υγιεινές πτυχές ορισμένων αλκοολούχων ποτών. Το κλειδί είναι το μέτρο.red3

Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, πλούσια πηγή σε ρεσβερατρόλη, την ουσία δηλαδή που πιστεύεται ότι χαρίζει στο κρασί την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του καταπολεμώντας πολλές και σοβαρές ασθένειες, μπορεί στην πραγματικότητα να ελέγξει τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτη, που διεξήχθη πρόσφατα, έδειξε ότι η ουσία αυτή μειώνει σημαντικά το σύνολο των ποσοστών χοληστερίνης και τη συστολική αρτηριακή πίεση, διατηρώντας σε ομαλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η ρεσβερατρόλη, διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης ή ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

«Ξυπνά» το μυαλό

Η ίδια ένωση μάλιστα, η ρεσβερατρόλη, είναι αυτή που ευθύνεται για την «αιχμηρότητα» της μνήμης. Η ένωση αυτή έχει αποδειχθεί ότι παρεμποδίζει τον σχηματισμό της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ενός βασικού συστατικού στην πλάκα, που βρέθηκε στους εγκεφάλους των ανθρώπων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί προτείνουν …σταυρόλεξα και κουίζ με την παρέα ενός κόκκινου κρασιού για να κρατήσετε τη μνήμη σας και τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση.

Πολεμά το κρύωμα

Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δυστυχώς, ενδείκνυνται για την εμφάνιση ιώσεων, που ταλαιπωρούν όλους κάθε φθινόπωρο. Μία πολύ καλή «αγωγή» για να ενισχύσετε τα αντισώματά σας είναι το κόκκινο κρασί. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 14 ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μία κοινή γρίπη.

Μία εξήγηση που έδωσαν είναι ότι, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει το κόκκινο κρασί καταπολεμούν τις λοιμώξεις και προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Εναντιώνεται στον καρκίνο

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η ρεσβερατρόλη που λαμβάνει κάποιος, ο οποίος καταναλώνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετή για να καταστρέψει τα εκκολαπτόμενα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ένωση ανέστειλε την κεντρική δράση μίας πρωτεΐνης, η οποία στην ουσία ευνοεί τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

…και αδυνατίζει

Η «σωτήρια» πλέον, ρεσβερατρόλη, ευθύνεται και για την καλλίγραμμη σιλουέτα, φυσικά με τη συμβολή και άλλων παραγόντων, όπως είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Σύμφωνα με μελέτες, το μεταβολικό παράγωγο της ρεσβερατρόλης, η πισεατανόλη, εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, αφού συνδέεται με τους υποδοχείς της ινσουλίνης των λιποκυττάρων, μπλοκάροντας τις οδούς, που χρειάζονται τα ανώριμα κύτταρα τους λίπους για να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s