Ραιβόκρανο – Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται & τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Ραιβόκρανο – Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται & τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

To ραιβόκρανο είναι μια συχνή συγγενής παραμόρφωση, που εμφανίζεται με συχνότητα 1/250 γεννήσεις και μπορεί να ταλαιπωρήσει το νεογέννητο παιδάκι σας τους πρώτους μήνες της ζωής του.

revokrano1

Η λέξη ραιβόκρανο είναι σύνθετη (ραιβό+κρανίο), που σημαίνει ετυμολογικά στραβό κρανίο. Χαρακτηρίζεται από την κλίση της κεφαλής προς το ένα πλάγιο του σώματος με ταυτόχρονη στροφή αυτής προς το αντίθετο πλάγιο από συρρίκνωση ή σύσπαση του ενός στερνο – κλειδομαστοειδή.

Ο μηχανισμός της παθογένειας

Συνηθέστερη αιτία είναι ο τραυματισμός ή βράχυνση (κόντεμα) του στερνο-κλειδομαστοειδή μυός. Ο μυς αυτός πήρε το όνομά του από τις περιοχές στις οποίες εκφύεται και δρα -στέρνο, κλείδα, μαστοειδής απόφυση- που είναι πολύ σημαντικός μυς την περιοχής για την στήριξη και την κίνηση της κεφαλής. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της κακής θέσης του παιδιού στην μήτρα ή κατά τη διαδικασία του τοκετού, όπου ο μυς τραυματίζεται κατά την προσπάθεια εξώθησης∙ ιδιαίτερα όταν η μέλλουσα μητέρα έχει στενή λεκάνη ή το παιδί δεν κατεβαίνει με το κεφάλι. Σχετικά συχνότερα παρατηρείται σε περιπτώσεις δίδυμης κύησης, όπου το παιδί που βγαίνει πρώτο τραυματίζει το αδερφάκι του με τα πόδια στην προσπάθεια της εξώθησης.

Η πάθηση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες από τραυματισμό (απότομη κίνηση ή χρόνια κακή στάση, που οδηγεί σε ρίκνωση του μυός).

Πότε και πώς εμφανίζεται

Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι εμφανής από τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής του και αναγνωρίζεται από το εξόγκωμα που υπάρχει στην πλευρά του βραχυμένου ή τραυματισμένου μυός. Έτσι, όταν ο μυς συσπάται αναγκάζει το κεφάλι του νεογνού να βρίσκεται σε στροφή και πλάγια κάμψη∙ δηλαδή, γερμένο προς τον πάσχοντα μυ και με κλίση προς την απέναντι υγιή πλευρά. Έτσι σε περίπτωση δεξιού ραιβόκρανου το κεφάλι πλαγιάζει δεξιά αλλά κοιτάει προς τα αριστερά.

Η πάθηση έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αλλιώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερογενή προβλήματα, όπως ασυμμετρία σε πρόσωπο και μάτια κ.α.

Θεραπεία

Αν η διάγνωση γίνει έγκυρα, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα. Νευρομυϊκές τεχνικές, σαν τη bobath θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, αλλά και ολιστικές θεραπείες, όπως η μέθοδος Bowtech που είναι πλήρως ανώδυνη. Σε αντίθετη περίπτωση ίσως χρειαστεί κολάρο και επέμβαση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας.

Η γενική αρχή είναι ότι προσπαθούν να δώσουν ερεθίσματα στο παιδί από την υγιή πλευρά με στόχο τη διάταση του βραχυμένου ή τραυματισμένου μυ. Έτσι, όταν είναι μπρούμυτα, τοποθετούμε το κεφάλι του παιδιού με κλίση ανάποδη από την παθολογική. Ενώ όταν είναι ανάσκελα τοποθετούμε το κεφάλι σε αντίθετη φορά από αυτήν της πάθησης και το απασχολούμε από την υγιή πλευρά για να διατηρήσει την θέση αυτή.

Τέλος, όταν είναι στο ριλάξ ή στην αγκαλιά μας τοποθετούμε τις πηγές ερεθισμάτων (παιχνίδια, τηλεόραση, άλλα άτομα που βρίσκονται στον χώρο) έτσι ώστε να “αναχαιτίζεται” η πάσχουσα θέση και το κεφάλι να κινείται προς την αντίθετη μεριά κλίσης του λαιμού.

Πηγή: babyzone.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s