Εσείς ξέρετε τι γιορτάζουμε σήμερα;

H 25η Μαρτίου είναι η 84η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (85η σε δίσεκτα έτη).

Αργία η σημερινή ημέρα…γιατί τιμάμε την σημερινή ημέρα:

Την 25η Μαρτίου κάθε χρόνο οι Έλληνες, όλου του κόσμου, τιμάμε  δύο σημαντικά γεγονότα. Ένα θρησκευτικό και ένα εθνικο-ιστορικό.

Α) Το πρώτο, το θρησκευτικό, είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, μετέφερε στην Παρθένο Μαρία την θέληση του Θεού Πατέρα να κατέλθει στον κόσμο, ως άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο, από τη φθορά και το θάνατο. Η λέξη «Ευαγγελισμός» σημαίνει χαρούμενο μήνυμα, χαρμόσυνη είδηση.  Και ήταν πράγματι το μήνυμα του Γαβριήλ προς την Θεοτόκο χαρμόσυνο μήνυμα.  Γιατί από τη στιγμή εκείνη αρχίζει το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου, από τα δεσμά της δουλείας του κακού, της φθοράς και του θανάτου.

Β) Το δεύτερο γεγονός που γιορτάζουμε, είναι η αρχή του ξεσηκωμού του ελληνικού γένους, την επανάσταση των ελλήνων προγόνων μας, από τη δουλεία και τη σκλαβιά, που ζούσαμε για τετρακόσια και χρόνια κάτω από τον τούρκο κατακτητή και βασανιστή του ελληνικού λαού.  Και αυτό το γεγονός της Επανάστασης, ας μου επιτραπεί, να το χαρακτηρίσω, ως άλλον «Ευαγγελισμό». Γιατί, πράγματι, η είδηση του ξεσηκωμού, η διακήρυξη της Επανάστασης, ήταν για τον υπόδουλο, αλλά ουδέποτε υποταγμένο ελληνικό λαό, ως χαρμόσυνο μήνυμα, ως άγγελμα ανάστασης.

Δύο, λοιπόν, «Ευαγγελισμούς» γιορτάζουμε σήμερα.  Ο ένας ευαγγελίζεται τον ερχομό του Θεανθρώπου στη γη, όπου με τη Σταυρική Του θυσία, οδηγεί τον άνθρωπο στη λύτρωση και στην απελευθέρωση από σκλαβιά του διαβόλου, ενώ ο άλλος ευαγγελίζεται τη λύτρωση και την ελευθερία του ελληνικού γένους και των ελλήνων, από τη σκλαβιά του τουρκικού ζυγού η οποία συνέβη την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 και διήρκησε,  για περισσότερο από τέσσερις αιώνες

Του Διευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης Αττικής
Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Σούλου
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s