Μεγάλη λιτανεία των Ιερών Εικόνων σε όλο τον Αγρό- Ένα πανάρχαιο έθιμο την Τρίτη της Λαμπρής

Ενα πανάρχαιο έθιμο διασώζουν και τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της όμορφης κοινότητας του Αγρού Πιτσιλιάς. Πρόκειται για την λιτανεία των ιερών εικόνων , που γίνεται την Τρίτη της Διακαινησίμου και η οποία κρατά τρεις ώρες, αφού διέρχεται από τις εκκλησίες , τους αγρούς , τις γειτονίες και την κεντρική πλατεία του χωριού.

This slideshow requires JavaScript.

Κάθε Τρίτη της Λαμπρής, στις πέντε το πρωί, σημαίνουν οι καμπάνες και μόλις χαράξει ιερείς και λαϊκοί από τον Αγρό και όχι μόνο ξεκινούν για την κοντινή τους εκκλησία (Παναγίας Ελεούσας ή Ιωάννη Προδρόμου), όπου ξεκινάει η λιτανεία. Ξεκινούν από τις δύο εκκλησίες και φθάνουν στο ίδιο σημείο, όπου γίνεται λιτανεία και μετέπειτα συνεχίζουν μαζί όλοι την ίδια πορεία.

Προεξάρχουσα θέση έχει η ιστορική εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας , η οποία φέρει την επωνυμία «Αγριώτισσα» και ανάγεται στον 12 αιώνα. Είναι κειμήλιο της Μονής της Παναγίας του Μεγάλου Αγρού, την οποία ίδρυσαν την περίοδο της εικονομαχίας μοναχοί από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, που ήλθαν στην Κύπρο και της έδωσαν το όνομα της Μονής της Κυζίκου. Από την Μονή πήρε το όνομα του και ο σημερινός Αγρός.

Σύμφωνα με τον μακαρίτη εκπαιδευτικό Ιωάννη Χατζηπετρή το μοναστήρι του Αγρού, υπήρχε και άκμαζε σε όλη τη Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία. Ο ναός του μοναστηριού ήταν τρίκλιτος, πλινθόκτιστος, ξυλόστεγος και κατάγραφος με αγιογραφίες όπως της Παναγίας του Άρακα. Δυστυχώς, κατεδαφίστηκε το 1894 και στο χώρο , όπου βρισκόταν το μοναστήρι, χτίστηκε αργότερα η σημερινή κεντρική εκκλησία του Αγρού, αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα. Από την αρχαία εκκλησία της Μονής σώθηκαν αρκετά κειμήλια , που φυλάσσονται σε παρεκκλήσιο στον περίβολο της σημερινής εκκλησίας.

Της λιτανείας προηγούνται νέοι με την Ελληνική σημαία , το σήμαντρο της αρχαίας Μονής, που κρατούν δύο άνδρες, ενώ ένας το κρούει με ένα σφυρί . Άνδρες και γυναίκες κρατούν άλλες εικόνες Αγίων, ανάμεσα στις οποίες και του Αγίου Πολυκάρπου, μαθητή του Ευαγγελιστή Ιωάννη , και πρώτου Επισκόπου Σμύρνης. Σε συγκεκριμένα σημεία η πομπή σταματά και οι ιερείς διαβάζουν διαδοχικά τις στάσεις του Ακάθιστου Ύμνου.

Στις γειτονίες αναμένουν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους με ραντιστίρια και θυμιατήρια και οι ιερείς μνημονεύουν τους ζώντες και κεκοιμημένους της οικογένειας. Οι νεότερες γυναίκες προσφέρουν πασχαλινά κουλουράκια και άλλα γλυκά.

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή της νεολαίας, και μην σας φαίνετε παράξενο Την εξήγηση την έδωσε ο εξ Αγρού Ανδρέας Μαυρογιάννης, λέγοντας : «Οι νέοι σήμερα έλκονται από την επιστροφή στις ρίζες και στην παράδοση και αυτό το κάνουν συνειδητά και όχι για λόγους φολκλόρ». Μεγαλωμένος στον Αγρό, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε στον «Φ» ότι μετέχει στη λιτανεία αυτή της Τρίτης της Λαμπρής από έξι χρονών, όταν ήταν παπαδάκι στο ιερό της Εκκλησίας. Μετά , όταν μπήκα στο διπλωματικό σώμα, βρίσκομαι πάντα εδώ, εκτός τις περιόδους που υπηρετούσε στο εξωτερικό.
Η λιτανεία δείχνει επίσης το πόσο φιλόξενοι είναι οι κάτοικοι του Άγρου, πρόσθεσε και συνέχισε : «για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω στην λιτανεία και για τον πρόσθετο λόγο ότι μια από τις σημαίες που προπορεύονται της πομπής ήταν του πατέρα μου, ο οποίος υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ»

Ο σεβαστός αρχιμανδρίτης του Άγρου και πρώην εκπαιδευτικός Κυπριανός Αψερός , ένας αληθινός ιερομόναχος έστω κι αν ζει μέσα στον κόσμο και όχι σε μονή, ανέφερε στον «Φ» ότι η λιτανεία έχει σχέση με την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που τιμάται η αναστήλωση των ιερών εικόνων. Αργότερα όμως καθορίστηκε να γίνεται την Τρίτη της Λαμπρής , επειδή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που πέφτει Φεβρουάριο, ή αρχές Μαρτίου ο καιρός δεν είναι καλός.

Ο ίδιος μας είπε επίσης ότι μέχρι πριν χρόνια λιτανευόταν η αυθεντική εικόνα της Παναγίας του 12ου αιώνα. Τώρα όμως , με συμβουλή του ηγουμένου της Μονής Τατάρνας της Ευρυτανίας Δοσίθεου για να μην υποστεί οποιαδήποτε ζημιά το ιερό κειμήλιο της Μονής της Παναγίας του Μεγάλου Αγρού, γίνεται λιτάνευση του επικαλύμματος της , που είναι κατασκευασμένο το 1856 από επίχρυσο ασήμι. Στο κέντρο του επικαλύμματος παρουσιάζεται ένθρονη η Θεοτόκος σε μετωπική στάση , κρατώντας τον Χριστό πάνω στο αριστερό της γόνατο , ενώ στο δεξί χέρι κρατά ράβδο.

Η λιτανεία λήγει στον κεντρικό ναό της Παναγίας του Αγρού, με την τέλεση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας από τον αρχιμανδρίτη Κυπριανό και τους πατέρες Ανδρέα και Σταύρο.

 

Είναι μια μοναδική, αλλιώτικη εμπειρία.. αρκεί κανείς να την ζήσει μια φορά..!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s